Moje sladké tajemství

Pichlavý problém, o kterém se nemluví

Hemoroidy jsou choulostivá záležitost. Trápí ženy i muže, a to nejen v důchodovém věku.

Nedostatek pohybu, tekutin, vlákniny, sedavé zaměstnání. Kombinace těchto faktorů je pro vznik hemoroidů ideální.

Hemoroidy nejsou tabu

Narušení cévní pleteně v konečníku provázejí nepříjemné, svědivé, až bolestivé pocity, někdy se objeví i slabé krvácení. Tak se hemoroidy projevují. A příčiny vzniku?

Přílišný tlak během stolice, který může způsobit poranění, sedavý způsob života, nedostatečný příjem tekutin a vlákniny, ale i dědičnost. Toto časté onemocnění je třeba řešit dříve, než když máte potíže se posadit. Nenechte to zajít tak daleko a vyhledejte lékařskou pomoc co nejdříve, vyhnete se tak nepříjemné operaci.

Co můžete udělat sami

Dobře fungují sedací koupele a promazávání. Nejlepší je teplý odvar z dubové kůry nebo heřmánku. Nalijte ho do lavoru a poseďte v něm, dokud nevychladne. Pak se jemně, ale důkladně osušte a bolavé místo hned promažte vazelínou nebo mastí určenou na hemoroidy. Proceduru provádějte pravidelně, dokud se problémy nezlepší.

Zaměřte se i na stravování – dopřejte si co nejvíce ovoce, zeleniny a vlákniny. Dodržujte pitný režim, a pokud máte sedavé zaměstnání, co nejčastěji se zvedněte ze židle, projděte se a protáhněte. Snažte se také udržovat přiměřenou hmotnost, obezita je pro vznik hemoroidů popsaným rizikovým faktorem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden