Můj čas na kafíčko

Piha, či znaménko?

Malé hnědé skvrnky mohou někdy zdobit a propůjčovat svého druhu jedinečnost, jindy ale mohou zase zadělat na hodně nepříjemné problémy. Jak je spolehlivě rozlišovat a kdy jsou nebezpečné a život ohrožující?

Piha, nebo znaménko?

Piha je většinou drobnější, světle hnědá skvrnka. Bývá plochá, s hladkým povrchem a většinou je bezpečná. Oproti tomu znaménka mívají tmavší barvu, mohou být také plochá a nevystouplá, ale častěji mají hrubší nebo strukturovaný povrch. Bezpečně je od sebe odliší dermatolog, který také určí ta, která jsou problematická a riziková.

Kdy se mít na pozoru?

Neškodné znaménko je více méně stále stejné, nemění svoji velikost, barvu ani tvar. Podezřelé znaménko naopak může svoji velikost náhle zvětšit, může se změnit jeho barva, okraje se stanou nejasně ohraničenými nebo znaménko začne svědit, v horším případě může také krvácet.

Vážně musím k lékaři?

Sama nejspíš nepoznáte, zda jde o neškodnou pihu, nebo znaménko, proto byste měla chodit na pravidelné preventivní prohlídky, tím spíš, pokud se ráda sluníte. Ideálně jděte jednou za rok vždy po létě nebo se objednejte, když si všimnete, že se piha či znaménko mění.

Právě to může znamenat, že jde o kožní nádor. Pravidelné kontroly jsou doporučovány těm, kteří nádor prodělali nebo jej prodělal někdo z pokrevních příbuzných, dále lidem, kteří mají mnohočetné nebo velké pigmentové skvrny.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden