Moje chvilka pohody

Pije váš pes dostatečně?

Náš psí přítel potřebuje stejně jako my čerstvou, čistou a chladnou vodu, která ho osvěží. Dodržováním pitného režimu můžete předejít nebezpečnému přehřátí.


Věděli jste, že ve velmi teplém počasí potřebují pejsci až 3krát více vody než, když je chladno? Vždy samozřejmě závisí na velikosti a fyzické aktivitě psa. Pes by měl normálně denně dostávat 50 ml vody na každé kilo své váhy. V létě by se měl příjem tekutin zvednout až na dvojnásobek.


Psi totiž nemají potní žlázy a ochlazují se často pouze vyplazeným jazykem a zrychleným dýcháním. Dostatečný přísun tekutin tedy pomáhá k jejich „ochlazení“ a brání případnému přehřátí organismu. Voda je u psů také důležitá z hlediska vyplavování toxinů a ochrany ledvin.


Jaké množství?


Hmotnost psa tvoří zhruba 65 procent vody. Psi by měli mít pravidelný dohled nad pitným režimem. Pokud mají problém s pitím, lehce jim vodu dochuťte například masovým vývarem.


Myslete však na to, že se v létě voda kazí rychleji. Misku umístěte k jídlu a pravidelně vodu měňte a sledujte, jestli pes pije dostatečně. Pejsek by měl denně vypít průměrně 50 ml vody na 1 kg své živé hmotnosti (desetikilový pes by tedy měl za den vypít zhruba 0,5 l vody).


Další faktory


Kromě teploty ovzduší jsou tu ještě další faktory, které ovlivní množství vody vypité psem. Je to především fyzická aktivita, ale důležité jsou i životní fáze psů.


Kojící feny potřebují pro tvorbu dostatečného množství mléka vypít až 3krát více vody. Psi krmení suchou stravou musí vypít více tekutin, než je tomu u psů krmených BARFem. Zatímco granule obsahují asi jen 10 procent vody, čerstvé potraviny mají v sobě až 70 procent vody.


Více procházek


V létě také pejskovi vyměňujte častěji misku s vodou. Alespoň 2krát denně. Misku také denně vymývejte, aby se v ní nehromadily bakterie. To platí i o misce na krmivo.


V létě, kdy pejsek více pije, je také důležité s ním chodit i více ven. Pokud vidíte, že se pes hodně napil, tak do denního režimu přidejte jednu procházku navíc. Zadržování moči u psa totiž může způsobit ledvinové problémy.


Známky dehydratace


Dehydrovaný organismus vašeho mazlíčka poznáte z jeho dásní. Pokud jsou dásně vlhké a po mírném zatlačení prstu hned zčervenají, je pejsek v pořádku. Pokud ale dásně červenají pomalu, mají vybledlou barvu, může se jednat o dehydrataci.


Dalším rychlým způsobem, jak dehydrataci poznat je, že pejskovi stisknete a mírně vytáhnete kůži za krkem. Jakmile kůži pustíte a vrátí se hned na své místo, tak má pejsek dostatek tekutin. Vrací-li se kůže na své místo pomalu, musíte na pejska dohlédnout, aby více pil.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden