Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Suroviny:


  • 600 g kuřecích prsou

  • 1 žlutá, červená a oranžová paprika

  • 3 menší cibule

  • 1 konzerva ananasu

  • Na marinádu:

  • ¼ hrnku šťávy z ananasu

  • 2 lžíce sójové omáčky

  • 3 lžíce medu

  • 2 lžíce vinného octa

  • 1 lžička sezamového oleje

  • ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru

  • ¼ mletého sušeného česneku

  • 2 lžíce olivového oleje

  • Grilovací omáčka:

  • ½ hrnku šťávy z ananasu

  • 2 lžíce medu

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička sójové omáčky

  • (1 lžička omáčky Sriracha)


Postup:

Ananas z konzervy slijeme a ananasovou šťávu uschováme, bude potřeba k přípravě marinády i omáčky.

Na marinádu smícháme 1/4 hrnku ananasové šťávy, sójovku, med, ocet, sezamový olej, zázvor, česnek a olivový olej. Každý řízek naporcujeme na 6 kousků a ty dáme do marinády, promícháme, přikryjeme a dáme do lednice na 4–8 hodin odležet.

Na omáčku si vezmeme malý kastrůlek a v něm smícháme 1/2 hrnku ananasové šťávy, med, pikantní sriracha omáčku, olivový olej a sójovku. Přivedeme k varu na středním plamenu, a jakmile se směs začne vařit, oheň zmírníme a vařte 4–6 minut. Sejmeme z ohně a necháme stranou.

Papriky očistíme a nakrájíme na kostky. Cibule nakrájíme na čtvrky. Na špízové jehly napícheme střídavě kostky masa, ananasu, papriky a cibule. Špízy potřeme připravenou omáčkou. Grilovací pekáček potřeme olejem a rozložíme na ni špízy. Grilujeme ze všech stran 12–15 minut, až bude maso propečené. Maso průběžně potíráme omáčkou.



  • 6 porcí

  • středně náročné

  • do 60 min + marinování


TIP:

Pokud na špízy chceme použít dřevěné jehly, nezapomeneme je 30 minut předem nasáknout ve vodě.

reklama

Komentáře

reklama