Pikantní žebírka

Grilovací sezona je v plném proudu, a tak mnozí z nás stále hledají další zajímavé recepty, kterými okouzlí své přátele. Nějaké pro vás máme, třeba se budou hodit.


  • 2 kg vepřových žeber

  • 8 stroužků česneku

  • 3 červené chilli papričky

  • 6 lžic vinného octa

  • 2 lžíce soli

  • 1 lžíce černého pepře


Na marinádu:

  • 10 kuliček černého pepře

  • 400 ml kečupu

  • 2 červené chilli papričky

  • 6 lžic medu

  • 4 lžíce bílého rumu

  • 1 citron

  • worcesterová omáčka

  • sůl


S přípravou začněte den předem. Žebra omyjte, dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte na plátky nakrájený česnek, nadrobno nasekané papričky, ocet, sůl a pepř. Vařte zhruba hodinu, dokud žebra nezměknou.

Mezitím si připravte marinádu. Rozpalte si pánev, nasucho opečte kuličky pepře a přendejte je do misky. Přidejte kečup, nadrobno nasekané papričky, med, bílý rum (pokud ho nemáte, přidejte trochu oleje), nastrouhanou citronovou kůru a vše promíchejte. Marinádu dochuťte solí, citronovou šťávou a worcesterovou omáčkou podle chuti.

Uvařená a vychladlá žebra potřete ze všech stran marinádou a dejte v uzavřené nádobě na noc do lednice. Dvě hodiny před grilováním vyndejte žebra z lednice, potřete ještě olejem a můžete grilovat. Nezapomeňte je otáčet, aby se všude propekla. Podávejte horká s kvalitním čerstvým chlebem.

Grilovaná žebra jsou na přípravu o něco náročnější, ale jejich chuť vám strávený čas rozhodně vynahradí. Navíc lze recept velice snadno obměňovat díky marinádě, kterou můžete připravit na sto způsobů.

reklama
reklama

Komentáře