Můj čas na kafíčko

Pikantní žebírka

Grilovací sezona je v plném proudu, a tak mnozí z nás stále hledají další zajímavé recepty, kterými okouzlí své přátele. Nějaké pro vás máme, třeba se budou hodit.


  • 2 kg vepřových žeber

  • 8 stroužků česneku

  • 3 červené chilli papričky

  • 6 lžic vinného octa

  • 2 lžíce soli

  • 1 lžíce černého pepře


Na marinádu:

  • 10 kuliček černého pepře

  • 400 ml kečupu

  • 2 červené chilli papričky

  • 6 lžic medu

  • 4 lžíce bílého rumu

  • 1 citron

  • worcesterová omáčka

  • sůl


S přípravou začněte den předem. Žebra omyjte, dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte na plátky nakrájený česnek, nadrobno nasekané papričky, ocet, sůl a pepř. Vařte zhruba hodinu, dokud žebra nezměknou.

Mezitím si připravte marinádu. Rozpalte si pánev, nasucho opečte kuličky pepře a přendejte je do misky. Přidejte kečup, nadrobno nasekané papričky, med, bílý rum (pokud ho nemáte, přidejte trochu oleje), nastrouhanou citronovou kůru a vše promíchejte. Marinádu dochuťte solí, citronovou šťávou a worcesterovou omáčkou podle chuti.

Uvařená a vychladlá žebra potřete ze všech stran marinádou a dejte v uzavřené nádobě na noc do lednice. Dvě hodiny před grilováním vyndejte žebra z lednice, potřete ještě olejem a můžete grilovat. Nezapomeňte je otáčet, aby se všude propekla. Podávejte horká s kvalitním čerstvým chlebem.

Grilovaná žebra jsou na přípravu o něco náročnější, ale jejich chuť vám strávený čas rozhodně vynahradí. Navíc lze recept velice snadno obměňovat díky marinádě, kterou můžete připravit na sto způsobů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden