Moje šťastná hvězda

Pirohy s bramborovou náplní

Dnešní pokrm je opravdu jednoduchý a velmi chutný. Pirohy patří mezi největší východoevropské speciality. A vůbec nevadí, že jsou bezmasé. Chcete oslnit rodinu? Vyzkoušejte je.


Ingredience – těsto:


500 g hladké mouky


200 ml vody


 sůl


2 lžíce slunečnicového oleje


Náplň:


400 g brambor


70 g másla


Na posypání:


2 cibule


sádlo


Postup:


Cibuli nakrájejte na kostičky nebo půlkolečka a osmažte ji jen na mírném plameni dohněda. Tohle postupné smažení na co nejmenším plameni trvá zhruba 25–30 minut, takže doporučujeme tímto krokem začít.


Nezapomeňte, že je lepší plamen vypnout ve chvíli, kdy je cibulka teprve zlatavá, v rozpáleném tuku se smaží i po odstavení z plotny a byla by škoda ji spálit. Hladkou mouku, vlažnou vodu, sůl a olej dejte do mísy a vše promíchejte, aby vzniklo tužší těsto.


To pak rozválejte na placku tenkou asi 3 mm. Při válení si můžete pomoci ještě trochou hladké mouky na podsypávání. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, trvá to asi dvacet minut. Ideální typ brambor je B nebo C.


Brambory rozmělněte šťouchadlem na kaši. Přitom nešetřete máslem! Hodí se přidat koření nebo bylinky, ale napoprvé zkuste pirohy jen tak. Uvidíte, že si pochutnáte. Plát těsta rozkrájejte rádýlkem na čtverečky velké asi 5 x 5 cm a na každý z nich lžičkou dejte kupičku brambor. Každý čtvereček pak přehněte a kraje spojte, aby vznikly malé plněné kapsičky.


Hotové pirohy vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 4 minuty. Jakmile vyplavou, stačí vařit už jen asi 1 minutu a jsou hotové. Po vyndání do mísy přidejte vždy kousek másla a promíchejte je. Hotové pirohy podávejte posypané usmaženou cibulkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden