Pizza se žampiony a salámem

Je rychlá, výtečná a hlavně chutná dětem i dospělým. Suroviny samozřejmě můžete libovolně zaměňovat podle své chuti, případně podle toho, co chutná vašim vnoučatům.


Ingredience:


300 g hladké mouky


230 ml vlažné, nikoli příliš teplé vody


¼ kostky droždí


3 lžíce olivového oleje


1 lžička cukru krupice


rajčatový protlak


sýr podle chuti, například mozzarella


2 žampiony


2 stroužky česneku


8 plátků salámu


1 velké rajče


sůl a pepř


petrželka na dozdobení


Postup:


Do větší mísy si rozdrobte droždí, přidejte krupicový cukr, hladkou mouku a vodu. Promíchejte, pak přidejte olivový olej a sůl a vypracujte hladké těsto. Nechte ho alespoň půl hodiny kynout, poté ho rozválejte do kulatého či oválného tvaru.


Těsto potřete rajčatovým protlakem smíchaným s trochou soli, pepře a utřeného česneku.


Pak protlak bohatě posypejte sýrem. Pokud nemáte rádi mozzarellu, můžete použít i eidam, případně jiný tvrdý sýr, klidně můžete zkombinovat i několik druhů sýra.


Na pizzu vyskládejte na plátky nakrájená rajčata, na co nejtenčí plátky pokrájené žampiony a salám. Pizzu zlehka pokapejte olivovým olejem. Navrch můžete přidat ještě trochu sýra, zbyl-li vám nějaký.


Jakmile máte celou pizzu obloženou, rozpalte si troubu na 230 °C. Pizzu pečte zhruba 25 minut. Nakonec ji posypejte petrželkou nebo bazalkou či jinou bylinkou, kterou máte zrovna po ruce.


Nejlépe chutná pizza přímo vytažená z trouby. Dá se však konzumovat i zastudena. Nezapomeňte ji rozkrájet na jednotlivé dílky. Dobrou chuť!


Tip na závěr

Máte rádi česnek? Naložte si do láhve olivového oleje šest až osm stroužků česneku nakrájených na plátky a nechte 3 týdny uležet. Česnekový olej můžete použít i na  pizzu, která dostane ještě lepší chuť.

reklama
reklama