Moje sladké tajemství

Pláč bez příčiny

Lidské oko běžně mrkne více než 14 000krát za den. Pro zachování jeho zdraví je to zásadní a tomu, aby to šlo hladce, pomáhají slzy.

Ty se mrkáním rovnoměrně roztírají po celém povrchu oka, po rohovce a spojivkách a zajišťuje se tak dokonalé vidění. Pokud však dojde k jakémukoli narušení rovnováhy v tomto systému, vzniká syndrom suchého oka. Ten se paradoxně projevuje i zvýšeným slzením.

Známé příčiny

Kromě dlouhodobé práce s počítačem, klimatizace, suchého vzduchu v místnosti a dalších vlivů prostředí jako kouř, prach či vítr se na vzniku mohou podílet i jiné faktory. Tvorba slz se snižuje s věkem, hormonálními změnami nebo nervovými poruchami. Syndromem suchého oka také často trpí lidé, kteří nosí kontaktní čočky.

Možnosti léčby

K hlavním příznakům patří pocit unavených, až bolavých očí, pocit tlaku nebo cizího tělesa v nich, pálení, řezání, svědění, nezřídka i překvapivě nadměrné slzení.

Nejlepší je tento stav co nejdříve konzultovat s lékařem. Zdravotní komplikace lze řešit omezením škodlivých faktorů, výrazně může pomoci i pravidelné používání očních kapek, takzvaných „umělých slz“.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden