Můj čas na kafíčko

Plánovala Grace Kelly před tragickou smrtí rozvod?

Vzdala se filmové kariéry, stala se šlechtičnou, ale šťastná nebyla.

Slávu si získala Grace Kelly (+52) nejprve jako herečka. Potom, když se provdala za monackého knížete Rainiera III. (+81), milovali jí nejen tamní lidé. Kdyby si ale měla zpětně vybrat, zůstala by asi v Hollywoodu.

Zdálo by se, že Grace Kelly (+52) to měla ve svém životě až moc lehké. Pro šťastný život jako by byla přímo předurčena. Narodila se v Americe do rodiny milionáře, který v životě něco dokázal. Otec Brendan Kelly získal tři zlaté olympijské medaile ve veslování.

Rodinné bohatství nepotřebovala

Umělecké geny zdědila Grace asi po svých dvou strýčcích, kteří byli známými umělci: jeden se proslavil jako kabaretiér a druhý byl dramatikem. O herectví se živě zajímala už od dvanácti let a věnovala se mu i během studia na střední škole. Na vysokou se bohužel nedostala kvůli špatným známkám z matematiky. Maminka nebyla vůbec ráda, že Grace se chce věnovat své herecké kariéře. Dcera byla ovšem dost tvrdohlavá na to, aby si za svým snem šla. Nepotřebovala k tomu ani rodinné peníze, díky svému půvabu si vydělávala jako modelka. Pracovala na svém hlasovém projevu, nahrávala se na magnetofon a neustále se snažila zlepšit. Talent se prosadil a Grace debutovala na Broadwayi. Počátkem 50. let pak přišly i filmové role. Ta nejslavnější byla ve westernu V pravé poledne. Oblíbil si ji i slavný režisér Alfred Hitchcock (+80), který s ní natočil tři snímky.

Nabídka, která se neodmítá

Úkolem slavných hvězd bývá i jezdit po filmových festivalech. Ten ve francouzském Cannes patřil vždycky k těm nejprestižnějším. V roce 1955 se tam Grace vydala v čele americké delegace filmařů. Tam se setkala s monackým knížetem Rainerem III. (+81)- bylo to nejprve v rámci společného focení. Začali si spolu dopisovat. Kníže toužil po manželce a potřeboval pro svoji malou zemi dědice. V Grace viděl ideální partnerku. proto za ní přijel během zimy do Ameriky. On tam tedy vlastně putoval na oficiální návštěvu jako panovník, ale ve skutečnosti tam jel právě kvůli budoucí ženě. Vzácnou návštěvu přivítala rodina Grace. Málokteré ženě se stane, aby dostala nabídku stát se šlechtičnou. Herečka o tom přemýšlela jen tři dny, pak řekla Rainierovi své „ano“. Svatba byla naplánována na příští jaro a byla opravdu velkolepá. Už jen cesta na ní byla nákladná: Grace přeplula Atlantik luxusním parníkem s celou svojí rodinou včetně domácích mazlíčků, družiček a desítkami zavazadel. V malé středomořské zemi už na ni lidé čekali. Získala si je hned od začátku. Obřad, který následoval, neměl ve světě obdoby. Přenášela ho televize a sledovalo ho 30 milionů diváků. První den se konala svatba civilní, další den církevní.

Srdce jí zradilo za volantem

Život monacké kněžny byl pro Grace spíše utrpením. V zemi se nesměly promítat žádné její filmy a na kariéru herečky samozřejmě mohla zapomenout, i když nabídky dále dostávala. Nezbývalo jí, než přenést svoji pozornost na rodinu. Dala Rainierovi vytouženého následníka, prince Alberta II. (61), který je i dnešním monackým panovníkem. Toho pak následovaly ještě další dvě děti. Grace se angažovala v charitě. Zakládala nadace, byla vždycky na straně slabších, pomáhala začínajícím umělcům. Po bývalém životě se jí ovšem hodně stýskalo. Společenské postavení manželky panovníka bylo ovšem navždy neprůchodnou pastí. Občas utíkala do svého bytu v Paříži, který si za tím účelem koupila. Možná, že by se bývala rozvedla. To už ale svět nezjistí. Když se v září roku 1982 vracela autem s dcerou do Monaka z venkovského sídla, postihl jí za volantem srdeční záchvat. Ztratila řízení nad vozem a ten těžce havaroval. Grace sice přežila, ale do nemocnice byla převezena v kómatu a s beznadějnou prognózou. Na doporučení lékařů jí Rainier druhý den po havárii nechal odpojit od přístrojů. Život slavné a ušlechtilé ženy tak bohužel neskončil happy endem.

Bránila kamarádku v restauraci a odešla pěkně naštvaná!

Velkou kamarádkou Grace byla slavná tanečnice Josephine Baker (+68). To bylo ještě v době, kdy budoucí kněžna hrála ve filmech. Josephine jako žena tmavé pleti trpěla kvůli rasovým předsudkům. Grace se jí neváhala zastávat v novinách i na veřejnosti. Když v New Yorku odmítli Josephine obsloužit v jedné restauraci, kde Grace právě také večeřela, herečka se zvedla, vzala svoji kamarádku za ruku a z podniku odešla pořádně naštvaná. Už se tam nikdy v životě nevrátila.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden