Můj čas na kafíčko

Pljeskavica

Suroviny:

½ kg telecího masa

½ kg jehněčího masa

½ vepřového masa

½ kg hovězího masa

pepř

sůl

mletá pálivá paprika nebo mletá čubrica

na kolečka nakrájená jarní cibulka

Postup:

Maso pokrájejte na menší kousky a semelte v mlýnku. Osolte a opepřete, přidejte špetku pálivé papriky a jarní cibulku.

Všechno pečlivě prohněťte. Směs byste měla zpracovávat tak dlouho, až bude maso krásně spojené a vláčné. Poté ji nechte v chladu odležet, aby se chutě spojily.

Ze směsi vytvořte placky o váze asi 150 g a tloušťce půl centimetru. Potřete je olejem a opečte na grilovací pánvi nebo na ocelovém plátu.

Pljeskavica se podává s pita chlebem a ajvarem, ale přílohou mohou být i klasické brambory nebo hranolky.

Možná jste ji ochutnala na dovolené v bývalé Jugoslávii nebo v Bulharsku. Ale dělají ji i jinde. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní ještě přidávají chilli papričky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden