Plněná vepřová panenka

      Suroviny: 


  • 2 vepřové panenky

  • 300 ml vývaru

  • 200 g anglické slaniny

  • 200 g sušených švestek

  • 5 cl koňaku

  • 1 lžíce oleje

  • 1 lžíce másla

  • 1 lžíce mouky

  • sůl

  • pepř


Švestky naložte do koňaku a nechte je v něm přibližně 30 minut odležet. Můžete si je připravit den předem, aspoň do sebe koňak dobře „natáhnou“.

Maso očistěte a osušte. Rozdělte na 4 části, ve kterých ostrým špičatým nožem vytvořte kapsu. Do plátků slaniny zaviňte sušené švestky, naplňte jimi panenky a uzavřete špejlemi. Panenky pak posypte hrubozrnnou solí a drceným pepřem.

V pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej a vepřové maso na něm opečte ze všech stran dozlatova. Poté vložte pánev i s masem do trouby rozehřáté na 180 °C a nechte přibližně 20 minut dopéci.

Upečené maso vyjměte, přidejte máslo, pánev zaprašte moukou a krátce osmahněte na zlatavou jíšku. Zalijte vývarem, povařte 10 minut. Osolte, opepřete. Hotovou panenku nakrájejte na plátky a podávejte spolu s omáčkou z výpeku.

Plátky z vepřové panenky vždy krájejte přes vlákno a dbejte přitom na to, aby nebyly příliš tenké. Konec, kde se panenka zužuje, můžete odkrojit a ponechat vcelku.

Nebo zkuste ukrojit plátek, který bude silný asi 4 cm, uprostřed ho opatrně nakrojte, ale nedokrojte a následně rozevřete. Vznikne vám trošku větší medailonek, který vypadá jako motýlek.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden