Plněné vinné listy dolmades

Suroviny na 4 porce:

2–3 cibule

250 g rýže

0,3 l oleje

½ šálku zelené petrželky

2 lžíce nasekaného kopru

trochu sušené máty

2 citrony

sůl

pepř

500 g mladých vinných listů

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli promneme ve vodě, okapeme a osmahneme na oleji. Přidáme propláchnutou rýži. Podlijeme 2 sklenkami vody a přidáme zelenou petrželku, kopr, mátu, pepř a sůl a vaříme. Když se voda vpije, je směs hotová. Vinné listy zbavíme stopek, opereme a necháme spařit (2–3krát přejít varem), až jsou vláčné. List dáme na dlaň lesklou stranou navrch, koncem po stopce k sobě. Lžičku náplně vložíme doprostřed a zarolujeme ji od stopky do středu. Ruličku přehneme z obou stran dovnitř a domotáme. Dno hrnce vyložíme zbylými listy.

Rolky postupně klademe stočeným okrajem dolů od obvodu hrnce k středu. Zalijeme trochou oleje a vodou tak, aby vše bylo ponořené. Přidáme šťávu z 1 citronu, sůl a zatížíme mělkým obráceným talířem. Uvedeme do varu a necháme bublat tak dlouho, až se voda odpaří a zbude jen hustá šťáva. Podáváme studené a na talíři ozdobíme citronem.   Tip: Závitky lze plnit mletým masem, do omáčky přidat drcená rajčata a podávat jako hlavní chod.

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama