Plněné zapečené kloboučky

Suroviny na 4 porce:

24 žampionů nebo

12 bedel

6 lžic olivového oleje

1 velká cibule

100 g slaniny

3 stroužky česneku

3 velká rajčata

sůl

mletý pepř

2 lžíce balzamikového octa

2 lžíce vývaru či vody

100 ml zakysané smetany

150 g eidamu (45%) nebo goudy

čerstvé zelené bylinky (pažitka, petrželka, rozmarýn, bazalka…)

Postup:

Houby očistíme a odřízneme nohy (lze je použít do polévky). Špičkou ostrého nože uděláme otvory do spodních stran klobouků a poklademe je do zapékací misky klobouky dolů. Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme i nakrájenou slaninu a nakonec nasekaný česnek. Přisypeme na menší kousky nakrájená rajčata a stáhneme z ohně (rajčata se nesmí rozvařit, jen promíchat s cibulkou, slaninou a česnekem).

Osolíme, opepříme a dochutíme balzamikovým octem. Opatrně promícháme se zakysanou smetanou.Směsí naplníme hlavičky hub a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přikryté asi 35 minut. Pokud houby pustí málo šťávy, podlijeme trochu vývarem nebo vodou. Poté přesypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme ještě na chvíli zapéct – odkryté, aby jídlo získalo zlatavou barvu. Nakonec podle chuti posypeme nasekanými bylinkami. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.

reklama
reklama