Moje šťastná hvězda

Plněné zelné listy v červené omáčce

Říká se jim golubce a jsou velice oblíbené v Polsku a na Ukrajině.


Suroviny:


1 větší hlávka bílého zelí


2 lžíce másla


1 velká cibule


200 g mletého hovězího masa


200 g mletého vepřového masa


2 lžíce pálivé papriky


1 lžíce drceného kmínu


5 stroužků česneku


2 bobkové listy


500 ml rajčatového pyré


150 ml bílého vína


sůl, pepř


zakysaná smetana


Postup:


Troubu si předehřejte na 190 °C. Máslem vymažte zapékací mísu. Ze zelí si utrhněte 12 velkých a nepoškozených listů. V hrnci přiveďte vodu k varu a listy na dvě minuty spařte. Následně je zchlaďte v ledové vodě. Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, kmín a česnek. Přidejte papriku a bobkový list a nakonec obě masa.


Směs dochuťte solí a peřem. Trochou vzniklé směsi naplňte každý list, přehněte jeho okraje směrem dovnitř a smotejte. Plněné listy vyskládejte do zapékací mísy a zalijte je rajčatovým  pyré smíchaným s vínem a dochuceným solí a pepřem. Mísu zakryjte alobalem a pečte 45 minut. Závitky podávejte se zakysanou smetanou

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden