Plněný baklažán

Suroviny pro 4 osoby:

4–6 menších lilků

2 velké cibule

150 g měkkého kozího sýra

250 g mletého vepřového masa

4 rajčata snítka oregana

snítka petrželky

4 lžíce olivového oleje

4 stroužky česneku

1 lžíce citronové šťávy

sůl a drcený pepř

Postup:

Lilky rozkrojíme na půlky a uvnitř částečně vydlabeme. Položíme na gril a zlehka asi 20 minut opékáme. Mezitím nadrobno nakrájíme cibuli, oloupeme a na kostičky nakrájíme rajčata a najemno nasekáme bylinky. Cibuli zpěníme na polovině oleje, přidáme mleté maso a 20 minut restujeme. Poté vmícháme rajčata, hmotu z lilků, nasekaný česnek, odstavíme, přidáme rozmačkaný kozí sýr, zbylý olej, citronovou šťávu, bylinky a podle chuti osolíme a opepříme. Opečené půlky lilků vrchovatě naplníme směsí a ještě asi 15 minut na roštu grilujeme, až jsou uvnitř měkké. Můžeme je zabalit do alobalu.

Extra tip:

Lilky lze grilovat jen jako přílohu. Nakrájíme je na silnější kolečka (asi 1,5 cm silná), osolíme, a až se „zpotí“, osušíme. Poklademe je na gril a pomalu opečeme. Podáváme k masu, nebo plátky přeléváme různými výraznými dipy.

reklama
reklama