Můj čas na kafíčko

PO ČEM TO TAK PŘIBÍRÁM?

Děsí vás, jak vás obepínají ještě vloni volné šaty? Máte pocit, že jíte stejně jako před pěti nebo deseti lety, tak co ta váha blázní? Poradíme vím, jak to zastavit?  

Abychom si věděli rady, nejdříve si musíme udělat přehled o tom, co reálně za den sníme. Protože někde je skrytý háček! Hlavním důvodem bývá spěch. Za stres se odměňujeme a uniká nám, že to není jen občas.

Slazené nápoje

Víte přesně, kolik kalorií denně navíc mohou slazené nápoje obnášet? Jen se podívejte: 250 ml džusu = cca 430 kJ = 1 rohlík 2 šálky oslazené bílé kávy = cca 420 kJ = další rohlík A to nejsou zdaleka nejhorší kalorické bomby mezi nápoji, jen to, co pijeme nejčastěji. Nijak nezasytí, přitom 1 litr džusu kaloricky už vydá za teplé jídlo. Samozřejmě navíc ke všemu ostatnímu, co sníme.   Některé nápoje: jahodový koktejl – 200 ml/597kJ káva latté – 350 ml/756 kJ čerstvá jablečná šťáva – 200 ml/440 kJ pivo tmavé 10° – 300 ml/633 kJ víno červené – 200 ml/až 700 kJ Pepsi Cola – 250 ml/cca 438 kJ Fanta – 250 ml/cca 375 kJ

Slabost pro lahůdky

Neodoláte majonéze? Obdobně rizikové pro normální tělesnou váhu jsou salámy a uzenářské výrobky. Skočit si jen tak pro něco na zub do lahůdek je mnohem větší rána linii než chodit pravidelně na obědy, které si v zájmu štíhlosti paradoxně odpíráme. Dáte si třeba: 2 chlebíčky s pochoutkovým salátem – cca 1600 kJ 100 g métského salámu + 2 rohlíky – cca 2500 kJ obložená bageta – cca 2000–3700 kJ tlačenka s cibulí a s plátkem chleba – cca 3040 kJ A když si přičtete slazenou kávu nebo džus, máte už kalorický objem teplého jídla.

Kávu pijte neslazenou a raději i bez mléka.

Něco rychle na ulici

Fast foody jsou vydatné nejen kaloricky, ale na rozdíl od lahůdek i víc zasytí. Problémem nastává, pokud hlad takto řešíme častěji.   Pozor na zákeřně tučné! smažený hermelín s pečivem – průměrně cca 3410 kJ 100 g hranolků – cca 3950 kJ kuřecí nuggety s hranolky – cca 3020 kJ. A to bez omáčky a bez nápoje!

■ Odsouvané jídlo

Ráno nemáme chuť, dopoledne zase čas. Důvod, proč tloustneme, je odkládání jídla na později. Tělu dáváme signál, že doba je zlá a je lépe ukládat energii do zásoby.

Extra tip: Úspěch krabičkových diet tkví v tom, že jdou proti tomuto mechanismu ukládaní zbytečných kalorií do zásoby tím, že vás nutí jíst pravidelně. Přitom připravit si předem svačinu a oběd zvládne každý!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden