Moje šťastná hvězda

Po hraní se Čočkové nestýská

Herectví je pro Helgu Čočkovou (82) uzavřená kapitola. Možná je to škoda.

Když režisér Jaroslav Dudek (†68) obsazoval svůj legendární seriál Nemocncie na kraji města, nabídl Helze Čočkové (82) roli staniční sestry Huňkové, kterou později skvěle zahrála Iva Janžurová (83). Čočková si raději vybrala postavu problémové dcery doktora Štrosmajera, která jí byla citově bližší, a měla pocit, že se jí bude lépe hrát.

Nejmladší ostravská hlasatelka

Herectví lákalo ostravskou rodačku už odmala, dokonce se ve třinácti letech stala první dětskou hlasatelkou ostravského vysílání v tamějším televizním studiu. Vedle toho byla nesmírně talentovaná na jazyky a zajímala se o chemii. Ale zvítězila láska k hraní a mladá absolventka DAMU zaujala i režiséry, kteří ji rádi obsazovali do menších rolí krásných, ale také problémových žen.

Žije pro své blízké

Za normalizace patřila k těm umělcům, kteří měli s režimem problémy, takže ji bylo spíš vidět na scéně Národního divadla v Praze. Poté, co onemocněla rakovinou, kterou naštěstí překonala, se v podstatě stáhla do ústraní a dnes si užívá důchodu a po hraní se jí prý nestýská.

Čas raději tráví se svými blízkými. Z manželství s režisérem Júliusem Matulou (†72) má dva syny, jeden z nich je architekt a druhý se věnuje informačním technologiím, žije v Austrálii a Čočková ho pravidelně navštěvuje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden