Moje šťastná hvězda

Po letech trápení konečně našla novou lásku

Herečka Ilona Svobodová (59) tvrdí, že má v sobě zvláštní motor, který ji neustále žene kupředu. Každý, kdo tuto sympatickou brunetku zná, moc dobře ví, že má pravdu.

Vždyť Svobodová na prahu šedesátky neúnavně pracuje, lyžuje a cvičí pilates. Také se znovu pustila do studia francouzštiny, ke které ji kdysi přivedl dědeček.

S profesory chodila do hospod

To ale není u Ilony nic neobvyklého. Ta totiž byla velmi aktivní už jako malá holčička. Navštěvovala dramatický a výtvarný kroužek, hrála
na klavír, zpívala a tančila.

Všechny tyto záliby ji přivedly na Pražskou konzervatoř, kterou absolvovala v roce 1982. Jako mladá dívka už během svého studia natočila několik zajímavých filmů.

Jeden z nich, kritikou velmi oceňovaný Hadí jed, dokonce pod taktovkou slavného režiséra Františka Vláčila (†74). Ilona na svá studentská léta vzpomíná dodnes s láskou.

Není divu, vždyť ji učily samé velké herecké osobnosti, jako byl třeba obdivovaný Radovan Lukavský (†88). „Naši profesoři s námi chodili do hospod, do divadel, my jsme chodili k nim domů,“ vyprávěla herečka s úsměvem na tváři.

Svobodová už v posledním ročníku konzervatoře získala angažmá v Realistickém divadle. V samém začátku své divadelní kariéry tak stála na jevišti s takovými osobnostmi, jako byl Jiří Adamíra (†67), Ota Sklenčka (†73), Josef Vinklář (†76) nebo Vilém Besser (†54).

Z těch krásných dob si Svobodová uchovala jeden rituál, který prý dodržuje dodnes. Vždy pět minut před představením si dá skleničku ginu s ostatními herci.

„To je vlastně úžasná vzpomínka na moje dávné kolegyně Janu Dítětovou, Jiřinu Štěpničkovou a Věru Kubánkovou,“ říká herečka, která tento obřad od roku 1981 svědomitě dodržuje. Jen nápoj a sestava kolegů kolem ní se časem mění.

Z Realistického divadla odešla Ilona po čtrnácti letech do Divadla v Dlouhé. To opustila, až když se definitivně rozhodla odejít na volnou nohu. Už během osmdesátých let se sympatická herečka začala často objevovat i na televizních obrazovkách.

Hrála nejen v mnoha pohádkách pro děti, ale i v tak skvělých inscenacích, jako bylo komorní drama Naděje má hluboké dno z roku 1988. Usměvavá Svobodová brzy zdomácněla i v televizních seriálech.

Prodavačky ji podezřívaly

V roce 1983 se objevila v populárních Návštěvnících, a to v epizodě nazvané Návrat do budoucnosti. Pak následovaly Slavné historky zbojnické, Druhý dech, Případy podporučíka Haniky, Přítelkyně z domu smutku, Náměstíčko, Všechny moje lásky a samozřejmě nekonečný seriál Ulice, ve kterém hraje dodnes.

Právě seriál Druhý dech, který byl na televizní obrazovky uveden v roce 1988, přinesl Iloně i spoustu nepříjemných komplikací v soukromém životě. Scénu, kde v samoobsluze krade konzervy ananasu, si diváci tak zamilovali, že je dnes k zhlédnutí na internetu.

Svobodová však později přiznala, že ji právě tato role dlouho pronásledovala i v civilním životě. Mnohokrát se prý stalo, že když přišla do samoobsluhy, prodavačky se na sebe spiklenecky podívaly s tím, že je tady ta, co krade.

Dokonce když se rozváděla se svým prvním manželem, tak si z ní u soudu vystřelil rozvodový právník. „My se přece známe, vy už jste tu jednou byla kvůli paragrafu XY za tu krádež,“ řekl jí.

A nebylo to naposled, co si diváci pletli herečku s její seriálovou postavou. Ti ji dnes mají zafixovanou spíše jako Jitku Farskou z Ulice než jako herečku Ilonu Svobodovou.

S druhým manželem byla šťastná

Svobodová se poprvé provdala za herce a dabéra Gustava Bubníka (57), s kterým má dceru Adélu Bubníkovou (34). I když se Ilona a Gustav po několika letech rozvedli, mají prý mezi sebou stále dobré vztahy.

„S ostatními, s kterými jsem se rozešla, nekomunikuji, ale s Gustou jsme se rozvedli skoro před třiceti lety, takže všechny emoce jsou dávno pryč,“ pochvalovala si nedávno herečka a se smíchem dodala, že její ostatní bývalí partneři si na období příměří musejí počkat alespoň dvacet let.

Iloniným druhým manželem byl hudební skladatel Petr Skoumal (†76), s kterým má syna Filipa Skoumala (28). Petra televizní diváci znali především díky kouzelným skladbám, které složil pro večerníčky o králících z klobouku Bobovi a Bobkovi, o Patovi a Matovi, o maxipsu Fíkovi nebo o včelích medvídcích.

Manželství s Petrem, které trvalo přes dvacet pět let, bylo pro Ilonu doslova dar z nebes. Jak sama herečka později vyprávěla, brali se, když už byli oba starší, každý měl již pár vztahů za sebou, a tak si nemuseli navzájem nic vysvětlovat.

Také prý k sobě byli navzájem velmi tolerantní. I proto Ilonu velmi zdrtila Petrova náhlá smrt v roce 2014. Tím spíš, že jeho nemoc proběhla extrémně rychle.

„Během týdne rakovina zasáhla všechny orgány a přišel rychlý konec, něco takového jsem ještě neviděl,“ řekl pak Skoumalův mnohaletý spolupracovník a kamarád Jan Vodňanský (78).

Naštěstí měla herečka v té době plno práce při natáčení Ulice, a to ji doslova drželo nad vodou. Další dva roky byly pro herečku opravdu krušné. Po manželovi
truchlila tolik, že mnoho nocí proplakala.

„Když je mi zle a smutno, tak se vypláču a usnu,“ řekla dokonce a dodala, že každý, kdo zažil úmrtí blízkého člověka, ji zcela jistě chápe. Pak ale naštěstí chytla druhý dech.

Dokonce už v zimě 2017 přiznala, že má nového přítele, kterého poznala na nějakém večírku. Vloni na podzim tak herečku mohli její fanoušci spatřit, jak se v něžném objetí svého milence prochází pražským Starým Městem.

Svobodová později prozradila, že se její nový milenec jmenuje Petr, stejně jako její zesnulý manžel. A že je to architekt. A jen naznačila, že je její milenec inteligentní
a že se s ním může bavit o čemkoli.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden