Můj čas na kafíčko

Po návratu z vězení se stal ze švagra jiný člověk!

Místo aby se snažil vrátit do normálního života, začal znovu dělat problémy.

Za některé kroky ve svém životě si můžeme sami. Platí to i o mém bývalém švagrovi, který se po patnácti letech dostal za mříže.

Jak já, tak moje sestra Pavlína jsme se šťastně vdaly, dokonce to tenkrát bylo v průběhu jednoho roku. Pavlíně jsem pak v dalších letech často záviděla, jaký je její Vláďa kliďas. To u nás „bouchaly saze“ častěji, vždycky jsme se ale s Michalem dokázali včas usmířit. Patnáct let proběhlo v obou manželstvích bez vážnějších problémů. Pak přišel šok!

Šok přišel nečekaně

Jednoho večera se u nás objevila uplakaná Pavlína. Řekla nám, že Vláďu zatkla v práci policie. Vůbec neví, co se děje. Snažili jsme se ji uklidnit. Michal měl různé známé a tak se mu podařilo zjistit, o co jde. Můj švagr se zapletl do větších finančních podvodů. Pokud by byla prokázána jeho vina, hrozilo mu až osm let, protože čin spáchal v rámci skupiny a došlo k velké škodě. Pavlína přísahala, že o ničem neví. Přiznala ale, že v posledních dnech se Vláďa choval divně, nechtěl s ní vůbec mluvit a v noci toho moc nenaspal. Situace se dál nevyvíjela příznivě. Na švagra uvalili vazbu. Všechna rodinná pohoda byla najednou pryč, zavládla nejistota, co bude dál. Pavlína netušila, jak bude zvládat domácnost a děti, když Vláďu skutečně zavřou. A ono k tomu skutečně došlo. Švagr dostal trest čtyři a půl roku za mřížemi!

Rodinné setkání odmítl

Dělali jsme všechno pro to, aby Pavlína nijak nestrádala. Čas, po který byl Vláďa zavřený, se vlekl nesmírně pomalu. Sestra za ním chodila na návštěvy, pravidelně mu psala. Děti to těžce nesly, že je jejich otec zavřený, tím spíš, že zrovna prožívaly pubertu. Viděla jsem, jak se mu odcizují a bylo mi jasné, že k nim bude po návratu složitě hledat cestu. Vláďu propustili na podmínku za dobré chování po třech letech. Připravovali jsme pro něho něco jako oslavu na uvítanou, ale Pavlína pak přišla s tím, že něco podobného její manžel odmítá. Postupně jsme pochopili proč. Vláďu vězení hodně poznamenalo. Z chlapa, který předtím byl pro každou legraci a na každého se přátelsky usmíval, se stal uzavřený, ukřivděný a nervózní bručoun. Na návštěvu nás Pavlína pozvala až skoro tři týdny po švagrově návratu. Na vlastní oči jsme tak mohli vidět, že je to nyní úplně jiný člověk. A bohužel se změnil k horšímu.

Rozhodla se, že se rozvede!

Několikrát jsme se pokoušeli pomoci Pavlíně vrátit život do starých kolejí. Dřív jsme třeba jezdili všichni na vypůjčenou chatu v jižních Čechách. Hned první pokus tuto tradici obnovit ale dopadl špatně. Vláďa se pohádal úplně se všemi a druhý den ráno odjel zpátky domů. Znovu už jsme to raději neopakovali. Zanedlouho se mi Pavlína svěřila s tím, že na ni manžel strašně křičel a moc nechybělo, aby jí dal facku. Důvody byly úplně malicherné a nesmyslné. Sestra se rozbrečela, že s tímhle Vláďou, který má za sebou tři roky v base, asi žít nedokáže. Tehdy poprvé padlo z jejích úst slovo „rozvod“. Moc jsem se jí to nesnažila vymlouvat. Bylo mi jasné, že ta životní zkušenost tvrdě poznamenala Vláďovu přátelskou povahu. Sestra to ještě pár měsíců zkoušela dát do pořádku. Pak to vzdala. Rozvodové tahanice trvaly dlouho. Mezitím se Vláďa odstěhoval k jednomu známému, kterého poznal v kriminále!

Nijak ho nelituji

Po několika stáních soud manželství Pavlíny a Vládi rozvedl. Byla jsem z toho smutná, ale říkala jsem si, že ten vztah by už nikdo nedal dohromady. Ukázalo se, že pobyt ve vězení změnil – teď už bývalého – švagra natolik, že se znovu dostal na špatnou cestu. Půl roku po rozvodu mi Pavlína sdělila, že Vláďu opět zatkli a za mříže se vrátí. Je mi jí líto a přeji si, aby našla někoho hodného. Jejího bývalého muže nelituji. Všechno si zavinil sám!

Tereza Š. (44), Jihlava

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden