Moje sladké tajemství

Poctivá kuřecí roláda

Roládou svoje strávníky vždy potěšíte, ale i překvapíte. Můžete ji totiž naplnit čímkoli, co máte zrovna v ledničce. Zkuste ji tentokrát připravit podle našeho receptu a doma vám budou líbat ruce.

Suroviny:

1 plát kuřecího masa (z vykostěného kuřete)
100 g anglické slaniny
2 lžíce dijonské hořčice
mletá uzená paprika
sůl, máslo

Nádivka:

4 vejce
3 jarní cibulky
1 červená paprika
1 plechovka sterilovaného hrášku
3 lžičky medvědího česneku
2 lžíce petrželky (nasekané)
sůl, barevný pepř, máslo

Krok za krokem:

1. Kuře vykostíme, nebo koupíme již hotový plát na roládu.

2. Na kousku másla orestujeme kolečka jarní cibulky a použijeme i zelenou část. Zalijeme rozkvedlanými vajíčky, která jsme před tím osolili a opepřili. Vejce necháme srazit a přisypeme medvědí česnek.

3. Plotýnku vypneme a do mírně vychladlých vajíček vmícháme slabé proužky červené papriky, hrášek z plechovky (bez nálevu) a petrželku.

4. Kuřecí plát rozklepeme paličkou a obě strany osolíme. Tu stranu, na kterou budeme klást nádivku ještě posypeme mletou  uzenou paprikou, pomažeme dijonskou hořčicí a poklademe plátky anglické slaniny.

5. Vaječnou směs rozložíme středem masa a zavineme. Zajistíme jehlami, párátky, popř. převážeme nití. Přeložíme do pekáče a ještě trochu posypeme  Huzenou paprikou. Mírně podlijeme vodou a pečeme přikryté v troubě na 200 °C asi 1 hodinu.

6. Alobal sundáme, roládu poklademe plátky másla a odkryté dopečeme dozlatova ještě asi 30-40 minut, podle měkkosti masa. V průběhu pečení přeléváme výpekem, aby bylo maso pěkně šťavnaté.

Jak správně rolovat roládu

Zabalení rolády může působit potíže, zejména děláte-li ji poprvé.  S vypětím všech sil obmotáte masovou roládu provázkem a výsledkem je křivý nepravidelný hrbolatý váleček. Trik s alobalem nebo potravinářskou fólií vám ušetří čas i starosti a roláda bude vypadat výborně.

 Alobal

Maso položte na rozložený alobal a pokryjte ho nádivkou. Srolujte a upevněte alobalem. Klasickým způsobem převažte provázkem a dejte do trouby. 20 minut před koncem pečení alobal odstraňte a roládu nechte dopéct, aby získala zlatavou barvu.

 Fólie

Masovou hmotu nebo naplněnou roládu mokrýma rukama položíme na potravinářskou fólii potřenou vodou. Rozložíme náplň podle chuti a výběru. Náplně nedáváme mnoho, aby roláda při pečení nepraskla. Pak překryjeme okrajem fólie, několikrát otočíme dokola, aby se hmota fólií obalila v několika vrstvách.

Pak fólii odřízneme od zásobníku, uchopíme okraje a postupně utáhneme jako bonbon. Necháme vychladit v lednici, tím hmota zpevní. Poté rozbalíme, položíme na plech s papírem na pečení a podle zvyklostí nebo receptu upečeme. Roláda, ale i sekaná si udrží pevný tvar.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden