Můj kousek štěstí

Pod sluncem bez obav

První opalování by nemělo trvat déle než půl hodiny

Léto je doba dovolených, lenošení i sportování na pláži, u rybníka nebo na zahradě a samozřejmě i opalování. I chytání bronzu má ale svá pravidla.

Ideálně bychom měli používat přípravky s ochranným faktorem během celého roku. UV záření působí pořád, i když se slunce schovává za mraky a my si obvykle na nějakou sluneční ochranu ani nevzpomeneme. Když jde ale v létě „do tuhého“, nasaďte ochranné brnění.

Z extrému do extrému

Žhavé letní paprsky mají velkou sílu, a to i v našich končinách. Proto je potřeba před jejich škodlivým zářením pokožku důsledně chránit. Pryč jsou sice doby, kdy se urozené dámy chránily před každým slunečním paprskem pomocí slunečníků a rukaviček, protože v módě byla bělostná pokožka.

Tento trend měl ale jednu slabinu – důsledné vyhýbání se slunci způsobovalo nedostatek vitaminu D, který se v kůži tvoří vlivem slunečních paprsků. Po pár staletích došlo k opačnému extrému, kdy začalo být „in“ dohněda opálená kůže, která evokovala zdravý životní styl.

Že při opalování často docházelo ke spálení? Vždyť stačilo pár dní a kůže zase krásně zhnědla, případně se oloupala a mohlo se s opalováním začít nanovo.

Jenže kůže si každé spálení „pamatuje“, a to už od dětství, a následky se sčítají. Docházelo pak nejen k větší tvorbě vrásek, ale zvýšilo se i riziko a počet případů rakoviny kůže.

Slunce nemusí být nepřítel

Jako v mnoha jiných případech i tady platí: všeho s mírou. Klidně se opalujte, ale vždy použijte opalovací prostředky s UV filtrem. Dnes jich najdete nepřeberné množství v nejrůznějších provedeních – jako krémy, tělová mléka, oleje, spreje, speciální produkty na obličej, pro alergiky, voděodolné, zkrátka pro každého něco.

Chemický, nebo minerální?

Většina opalovacích přípravků chrání pokožku pomocí chemických filtrů. Ty se do ní vstřebávají, váží na sebe ultrafialové záření a přeměňují jej v neškodné tepelné záření. Je potřeba se jimi namazat asi půl hodiny před tím, než vyrazíte ven.

Alternativu k nim v přírodní kosmetice představují minerální filtry. Působí na bázi mikropigmentů, které se usazují na povrchu pokožky, kde vytváří jakousi bariéru, která jako zrcadlo odráží škodlivé záření.

Protože nepronikají do kůže, mají lepší snášenlivost a nezpůsobují časté alergické reakce. Kromě toho chrání pokožku okamžitě po nanesení. Je jen na vás, kterému dáte přednost.

Zvolte svůj ochranný faktor

Kůže má vlastní ochranné mechanismy, které ji do určité míry před škodlivými UV paprsky chrání. Po určitou dobu tak může být vystavena slunci bez rizika spálení. Tato doba se liší podle toho, jaký jste fototyp.

Například lidé se světlou kůží, blond či zrzavými vlasy a modrýma nebo zelenýma očima mají ochrannou dobu své kůže 5–10 minut. Možné riziko spálení pokožky hrozí téměř okamžitě, ti by měli použít SPF 30 až 50+.

Tmavší typy s černými a tmavými vlasy a hnědýma očima se na slunci mohou zdržet o něco déle, až půl hodiny, a sáhnout po produktu s SPF 10 až 15. Je jasné, že pokud se vracíte od moře, chcete, aby to na vás bylo vidět, na druhou stranu mějte při opalování zároveň na paměti, že každé opálení po nejdéle čtrnácti dnech zmizí a jakoby jste nikde nebyli... Takže všeho s mírou.

Kdo maže, ten jede

Když už máte svůj opalovací přípravek vybraný, je třeba ho také správně používat. Pamatujte, že žádný nevydrží na kůži věčně, pokud jste celý den někde na koupališti, je ideální použít voděodolný prostředek a obnovit jeho vrstvu vždy, když vylezete z vody.

I když se nebudete koupat, je potřeba se mazat každé 2–3 hodiny – to samé platí i při sportování. Pak jsou spálením ohrožena zejména záda a ramena. Buďte s lidmi zadobře, ať vás hezky namažou.

Víte, že...

•… nejčastěji si lidé zapomínají namazat uši, zátylek a nárty?

•… existují i speciální produkty na sluneční ochranu rtů a vlasů?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden