Můj kousek štěstí

Pohádkově exotické Thajsko

Země, kde se tropické květy smáčejí ve smaragdové řece a varani dávají dobrou noc

Zažijte Thajské království se všemi jeho krásami. Exotická zvířata, skvostné chrámy, proslavená chilli kuchyně a usměvaví lidé.

Začneme na poloostrově Krabi,  okolo kterého vyrůstají jedny z nejkrásnějších pláží i ostrůvků světa, porostlé divokou tropickou vegetací. Jejich kouzlo si nejlépe vychutnáte při plavbě mořskou kanoí, která vás neslyšně odveze do jiného světa – do oblasti Ao Luek, kde v hustých mangrovníkových porostech pradávní obyvatelé Thajska zanechali půvabné jeskynní malby.

V hustých pralesích tady na vás ale čeká mnohem více dobrodružství. Vydat se můžete džunglí na slonech a na vlastní kůži okusit omamnou vůni deštného pralesa. A pozor na všudypřítomné opice. Při průchodu hustým větvovím cizokrajných stromů se tu a tam v mlžném oparu objeví i kouzelná jezírka s termálními prameny.

Podobně svůdné a romantické pohledy nabízí také ostrov Phuket, kde se ve slavné zátoce Phang Nga z mořské hladiny zvedá jako věž vysoká skála, přezdívaná ostrov Jamese Bonda na počest filmu Muž se zlatou zbraní, který se zde točil.

Most přes Kwai

Na západ od hlavního města Bangkoku najdete zase slavnou řeku Kwai a most přes ní. Při jeho stavbě zemřely desítky tisíc válečných zajatců a kolejím, které přes most vedou, se přezdívá Železnice smrti.

Dnes tu podnikaví Thajci proměnili místo ve výnosnou turistickou atrakci. Velká část turistů zde zamíří také na nedalekou krokodýlí farmu, která je největší na světě.

Zamiřte na Phi Phi

Krajinou jako z reklamy vás překvapí souostroví Phi Phi, kde se natáčel film Pláž.

Zdejší přírodní skvosty si můžete vychutnat při plavbě lodí nebo vyrazit do Vikingské jeskyně. Vikingové zde ale nebyli, jeskynní malby slonů pocházejí od dávných domorodců.  Za thajský ráj je označován národní park Ang Thong západně od ostrova Ko Samui.

Asi 40 ostrůvků, seskupených kolem lagun a pláží, je zde prošpikováno jezírky a strmými skalisky a azurové moře se snoubí s bílými plážemi a zelenými pralesy.

Úplňkové party

Thajsko myslí ale i na ty turisty, kteří vyznávají divoké noční party a nekončící zábavu na plážích.

Pokud chcete zažít pořádnou "pařbu", pak je extraktem nočního života slavná Full Moon Party, která se každý měsíc za úplňku koná na pláži Hat Rin ostrova Ko Phangan. Ta úplně největší a nejzběsilejší oslava se tu odehrává na Silvestra, kdy se sem sjíždějí vyznavači neotřelých večírků z celého světa.

Doporučit ještě musíme návštěvu plovoucích trhů. Nakoupíte a ještě budete zcela  fascinováni.

Letecky pobyt na devět dní s polopenzí ve tříhvězdičkovém hotelu vyjde asi na 20 tisíc korun

Vyhlášená kuchyně

Překoná všechna vaše očekávání. Hlavní ingrediencí je rýže a kuřecí maso, krevety, kokosové mléko či citronová tráva a koření jako kurkuma, chilli nebo kari, které dodávají jídlům výraznou chuť i vůni.

Thajským národním jídlem je Phat tai, což jsou široké rýžové nudle s tofu, vajíčkem a krevetami. Běžnou nabídkou v pouličních stáncích je i různě upravený hmyz.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden