Můj kousek štěstí

Pohanka se vrací na náš stůl

Stává se opět nepostradatelnou surovinou nejen milovníků zdravé výživy. Obsahuje velké množství látek prospěšných lidskému zdraví.

Dlouho se hledělo na pohanku jako na podřadné jídlo chudých. Naše prababičky ale dobře znaly její příznivé účinky. Má spoustu energie, je lehce stravitelná, chutná a při pravidelné konzumaci léčivá.  Dokáže zlepšovat stav křečových žil a má protirakovinné účinky. Pro lidi, kteří nesnášejí lepek, je pohanka skvělou alternativou. Dá se jíst jako sladká i slaná. Její semena se hodí i do zeleninových polévek a dají se z ní připravit různé pomazánky.

Vypěstujte si vlastní pohanku

Pohanka je nenáročná rostlina, která nemá žádné zvláštní požadavky na kvalitu půdy. Můžete si ji klidně vypěstovat na své zahrádce. V době kvetení a zrání plodů vyžaduje pouze dostatek vláhy a tepla. Pozitivní je i to, že má velmi krátkou vegetační dobu. Plody můžete sklízet už za 3 měsíce a nať dokonce už po měsíci od zasetí. Jen pozor na přízemní mrazíky, které by mohly vaši úrodu zničit.

Jak pomáhá a léčí?

Pohanka přispívá k posílení organismu a celkové rekonvalescenci. Léčí křečové žíly, nemoci cév, modřiny, podlitiny a hemeroidy. Je skvělou prevencí proti ateroskleróze, cévní mozkové příhodě, krvácení, vysokému krevnímu tlaku, vysokému cholesterolu. Dokáže pročistit celý organismus. Svému zdraví prospějete už jen prostým konzumováním pokrmu z této rostliny. Léčivý čaj připravíte buď z natě nebo z pohankových plev. Lžičku sušené drogy zalijete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut vylouhovat. Pijte 3x denně..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden