Moje sladké tajemství

Pohyb při vyšším tlaku

Řada lidí se obává, že je cvičení při vyšším krevním tlaku nebezpečné. Sport a hypertenze přitom jdou překvapivě dobře dohromady. Pohyb totiž tlak snižuje.

Vyšší tlak se vás týká, pokud máte hodnoty více než 140/90. Při pohybu se zvyšuje tepová frekvence a namáhá srdce. Zároveň však sportovní aktivita pomáhá rozšíření cév a snazšímu průchodu krve.

S pohybem začínejte pozvolna, obzvlášť, když se vás týká ještě nadváha nebo problémy s klouby či zády. Nezapomeňte se před cvičením dobře protáhnout a zahřát svaly, ať si neublížíte.

Jaký pohyb zvolit, záleží na tom, co vás nejvíc baví. Nejlepší jsou rytmické aerobní aktivity, které se zaměřují na různé svalové skupiny. Věnujte se jim 3–4× týdně třicet minut.

Začněte s kratší trasou

Pro začátečníky je nejpřirozenějším pohybem chůze. Celé tělo se prokrví, zlepšíte si náladu a při procházce odbouráte stres. Další vhodnou aktivitou je jízda na kole. Pokud si jej můžete dovolit, ideální je pořídit si elektrokolo.

Pro začátek začněte s rovným terénem a připravte si kratší trasu. Cyklistika posiluje kardiovaskulární systém, což vede k postupnému klesání tlaku. Stejně tak účinné je i plavání, při kterém nesejde na tom, zda plavete prsa, nebo kraul. Hlavní je, že jste v pohybu.

Zkuste jógu i tanec

Ženy, které rády tančí, jsou méně vystresované a mají lepší náladu. To je pro cévy přímo blahodárná kombinace. Tanec je i skvělá varianta pro vyložené odpůrce cvičení.

Pro začátek můžete tančit sama doma, na internetu se dají najít různá naučná videa, ale lepší bude poohlédnout se v okolí bydliště, jestli někdo nepořádá kurz břišních tanců nebo zumby.

Velmi vhodným cvičením je při hypertenzi jóga nebo pilates. Jde o pomalé protahování a posilování svalů, kdy se tepová frekvence zvyšuje pozvolna. Není vhodné provozovat silové spsorty nebo posilovat s velkou zátěží.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden