Můj kousek štěstí

Pojeďte na výlet i do houbařských rájů

Sezona hub je v plném proudu! Kam ideálně vyjet s košem?

Češi si svým zápalem pro houbaření vydobyli pověst houbařských fanatiků. Patří k největší odborníkům a znalcům hub na světě.

Český ráj

Procházejte se ve skalách

Co může být krásnějšího než procházka listnatými lesy v pískovcových skalách? Babí léto v Českém ráji je kouzelné. Převládá zde buk, ale místy je les promíchaný habrem, dubem, břízou, jedlí a borovicí.

V době od května do listopadu se zde dá najít spousta hřibů dubových, borových, kovářů, kolodějů a různé druhy holubinek. Zkuste své štěstí nejlépe jižně od Malé Skály v Klokočských skalách, kde bývá více chladno, ale také vlhko, a tak budete v letošním suchu při sběru hub určitě úspěšní.

Nenechte si zde ujít výhled z věží Baba a Panna nejslavnější zříceniny a symbolu Českého ráje – hradu Trosky.

Lužické hory

Najdete zde rarity

Víska Kytlice vás nezklame v jakémkoli ročním období. Najdete zde lesní divadlo, pískovcové skály s jezírkem vhodným ke koupání, cyklostezky i vodopád. Místo právem okouzlilo celou řadu osobností, včetně Miroslava Horníčka, Vlastimila Brodského, Petry Černocké a Táni Fischerové.

U Kytlice zahynul při autonehodě slavný dětský herec Tomáš Holý. Koncem září budete žasnout, jaké houby v tomto kraji rostou. Kromě těch běžných zde najdete i houbu nazvanou Květnatec Archeův, která k nám byla zavlečena až z Austrálie. Má nápadný hvězdicovitý tvar a krásné červené zbarvení.

Blanský les

Čertovsky hezký kraj

Toto zalesněné předhůří Šumavy je nejen krásné, ale hlavně tajemné. Dominuje mu královna jihočeských lesů Kleť. Magicky se zde kroutí řeka  Vltava a nad ní se tyčí zřícenina Dívčí kámen.

Opodál se v trávě skrývají zbytky dávného keltského hradiště. Všude tady můžete narazit na Peklíka! Vypadá jako malý hříbeček s růžky a ocáskem. Když přijdete blíž, tak ale zmizí. Peklíci jsou vzácná strašidýlka dorůstající výšky 15 centimetrů. Místní o nich vědí a  znají je. Vy si můžete s dětmi zasoutěžit, komu se jich podaří zahlédnout víc.

Šumava

Pozor na satany!

Už jste byli na Lipně? Rok od roku je to tady lepší. Koupání, spousta atrakcí, stovky cenově dostupných penzionů, stezka v korunách stromů a teď v září nekončící lesy se spoustou hub. Poslední dobou se díky seriálu Policie Modrava dostává do popředí i tenhle kraj, který je od Lipna, co by kamenem dohodil.

Lesy mezi Modravou a Srním, kolem divoké říčky Vydry, jsou bohaté na všechny dary přírody. Zejména údolí zvané Antýgl vás nezklame. Popadněte koš a vyražte na hřiby. Tady na Šumavě jsou vyhlášené. Ale pozor! V posledních letech se tu zvýšil výskyt hřibů satanů.

Pokud máte tendenci ochutnávat nasbírané houby, raději si vzhled satana nastudujte v atlase. Jinak vám hrozí pořádné břišní křeče. Ničeho horšího se ale bát nemusíte.

Česká Kanada

Tady rostou, i když je sucho

Směřujeme ke Slavonicím na jihu Čech u Dačic. Malované domy, které v městečku uvidíte, představují národní klenot,  zasazený do zdejší malebné krajiny.  Přesvědčíte se o tom nejlépe z rozhledny U Jakuba na Havlově hoře.

V lesích, které uvidíte, roste tolik hub, že se dají sbírat z vlaku. Vyrazit je nejlepší po červené značce ze Slavonic ke hradu Landštejn a pak hlubokými lesy až k romantické zastávce u vesnice Kaproun.

Díky specifickým klimatickým podmínkám v této oblasti je zde skutečný houbařský ráj. Pro milovníky pozdního léta je procházka zdejším krajem balzám pro duši.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden