Můj čas na kafíčko

Polední siesta? Prevence proti vysokému tlaku!

Odpolední siestu dodržují především ve Středozemí. Podle odborných lékařů má odpolední „šlofík“ své opodstatnění. Nejen proto, že je přes poledne největší horko, ale jde i o ochranu zdraví.

Ne náhodou lidé dodržující pravidelně polední či odpolední siestu netrpí tak často chorobami srdce. Dvacetiminutový spánek totiž blahodárně působí na naše srdce a cévy. Ačkoli je jeho vliv na snížení krevního tlaku jen mírný, i to znamená pokles rizika infarktu až o 10 %! Navíc lidé s vysokým krevním tlakem, kteří po obědě pravidelně spí, potřebují mnohem méně léků.

Tělo chce spát 2x denně

Pocit únavy a ospalosti je v časném odpoledni normální. Za běžných okolností je člověk duševně i fyzicky nejaktivnější v dopoledních hodinách až do období prvního fyziologického útlumu.
Ten se dostavuje po poledni, zhruba mezi první a třetí hodinou odpolední. Druhý vrchol únavy ve večerních hodinách ústí v normální noční spánek. V teplých krajích, mezi které můžeme v letošním horkém létě počítat i Českou republiku, je potřeba odpočinku prohloubená unavujícím vedrem.Španělé či Řekové si už v minulosti navykli přizpůsobovat pracovní rozvrh klimatickým podmínkám. Dojde k tomu i u nás?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden