Můj kousek štěstí

Polentové tousty s rajčaty a balkánským sýrem

Jemná kukuřičná krupice, která je typická zejména pro italskou a balkánskou kuchyni. U nás se nejčastěji setkáme s instantní kukuřičnou polentou, vhodnou na přípravu kaší, knedlíků či placek. Polenta je bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitaminy (zejména skupiny B) a minerály (hořčík, zinek, selen, mangan a železo).

Navíc je velmi sytá, k zahnání hladu postačí i velmi malá porce. „Díky dostatečnému obsahu glukózy je kukuřičná polenta skvělým pomocníkem pro odbourání stresu, působí proti únavě a poskytuje energii a vitalitu pro mozek. Jelikož je kukuřičná polenta přirozeně bezlepková, je vhodná i pro lidi citlivé na lepek,“ říká Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX. Jakmile polentu vsypete do vroucí vody, je třeba ji míchat na mírném plameni, dokud se nezačne oddělovat od stěn nádoby.

Doba přípravy závisí na typu polenty – instantní stačí 5 minut. Důležité je dobře ji osolit, protože chuť samotné kukuřičné mouky není moc obvyklá. „Polenta se může podávat samostatně ochucená nebo může posloužit jako příloha k masům, zelenině, či do salátů.

Často se servíruje s různými omáčkami nebo se může nechat vychladnout a následně zapéct v troubě, usmažit či ugrilovat,“ doplňuje Martin Moučka.

Suroviny:
200 g polenty
150 g cherry rajčat
100 g balkánského sýra
menší svazek jarní cibulky
sůl, pepř, olivový olej

Příprava:
Polentu připravíme dle návodu.Plech nebo skleněnou zapékací mísu pomažeme olivovým olejem. Uvařenou polentu na ni rozprostřeme tak, aby byla si 1 cm silná, dáme zapéct na 250 °C do trouby, cca na 10 minut. Zatím si v misce připravíme směs na tousty.

Nakrájíme rajčata nadrobno, přidáme nakrájený sýr a jarní cibulku. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem. Polentu vyndáme z trouby a krájíme na čtverečky nebo trojúhelníčky. Směs pokládáme na hotové tousty.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden