Můj kousek štěstí

Polkněte si nebo zívněte

Zalehlé ucho se objevuje při stoupání do vyšších nadmořských výšek, v letadle nebo klasicky při rýmě. Tento drobný problém se dá vyřešit jednoduše polknutím. Pokud však takový „manévr“ nepomůže, může se jednat o závažnější poškození sluchového aparátu. To je pak nutné odborně léčit. Proto bychom déletrvající zalehnutí v uších neměli brát na lehkou váhu.

Příčiny zalehnutí v uších

Důležité je rozlišit, zda se jedná o chvilkové zalehnutí, které mívá banální příčiny a zbavíte se jej snadno, nebo zda pocit zalehlého ucha trvá delší dobu. Pokud jsou uši zalehlé dlouhodoběji, svědčí to o zduření sliznice nosohltanu. Příčinou může být mazová zátka v uchu – maz lidově řečeno „zašpuntuje“ ucho. Dále se může jednat o zánět nosohltanu. Také rýma je v podstatě zánětem a je tudíž provázena zalehnutím uší. Může se jednat ale také o nebezpečný zánět středního ucha nebo alergii, při které často vzniká rýma.

Jak se léčí zalehlé ucho?

Zkusit můžete polykání, žvýkání žvýkaček nebo aktivní zívání. Pokud tyto jednoduché triky nepomohou, navštivte lékaře. Pokud je na vinně mazová zátka, provede lékař vyčištění ucha. Zátku se můžete pokusit rozpustit sami – používá se k tomu roztok peroxidu vodíku. Pokud je příčinou zalehlého ucha běžná rýma, postačí kapky do nosu. Zánět středního ucha si vyžaduje speciální léčbu, se kterou není radno otálet. V případě pokročilého zánětu, kdy hrozí protržení bubínku, musí lékař provést jeho propíchnutí. Hnis lékař odsaje, ucho vyčistí a případně předepíše pacientovi antibiotika.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden