Můj kousek štěstí

Polsko je levné moře za humny

Srpen bývá žhavý, vyhřívejte se raději na mírnějším slunci svěžích pláží Baltu

Baltské moře nabízí levnou exotiku kousek od našeho domova. Místní lidé zde na turisty pohlížejí s úctou a nadšením. Tady si najdete svou vlastní, soukromou pláž.

Víte, jaké jsou dvě největší přednosti dovolené u moře našich severních sousedů? Ušetříte čas a peníze! Baltské moře máme od hranic kousek a ceny jsou v této zemi velmi příznivé, co se ubytování týče, i pokud budete chtít nakupovat.

Na své si tu přijdou ti, kdo se touží povalovat nečinně na pláži, i ti, kdo zatouží vyrazit do přírody nebo za historií. Přes Pomořany se dějiny jen valily a památek tu najdete víc než dost. Pláže v Polsku jsou v poslední době velmi populární a úroveň služeb se každým rokem zlepšuje.

I když tu je moře chladné, v červenci a srpnu dosahuje krásných 21 stupňů. Pro ty, kdo nesnášejí vedro a úporné sluníčko, dobrý tip. Jakou z pláží si vybrat?

Příjemnou písčitou pláž Leba najdete u stejnojmenného starého přístavu, který patří mezi hodně navštěvovaná letoviska. Na pláž dojdete z centra města za pět minut. O titul nejkrásnější pláž Polska bojuje lázeňské město Swinoujscie u hranic s Německem a nejslavnější pláž je v Sopotech, a to díky svému ikonickému molu.

Gdaňsk a Malbork

Pro milovníky památek tu nechybí impozantní hrady, romantické zámky a stará přímořská města. Zejména Gdańsk je jedním z nejstarších polských měst. V něm se musíte projít zejména po nábřeží.

Budete si připadat jako byste se ocitli v Amsterdamu. Narazíte na mnoho kaváren a restaurací a neminete ani muzea. Společně s městy Gdyně a Sopoty tvoří Gdaňsk tzv. Trojměstí.

Součástí Gdańska je poloostrov Westerplatte, na kterém 1. září 1939 začala 2. světová válka. Gdańsk vás nadchne typickými hanzovními domy a zajímavostmi, mezi něž patří Dlouhá ulice, katedrála a pevnost Wisłoujście. Bez povšimnutí nesmíte nechat nedaleký slavný křižácký hrad Malbork a hned poté starý germánský Kwidzyn.

Kolmo po Helu

Polsko má také svůj poloostrov, kde najdete plno pěkných pláží a zákoutí pro odpočinek. Po celém Helu vedou perfektní trasy pro cyklisty, tudíž jej projedete snadno na kole. Nejnavštěvovanější památkou tu je Muzeum Wojny.

Na oplocená místa, kam se nesmí, ale opravdu nechoďte! Na poloostrově Hel jsou totiž stále ještě zakopané miny. Když dojdete, nebo dojedete na kole až na cíp poloostrova, najdete tu kámen, který označuje samotný začátek Polska – Poczatek Polski.

A blízko tohoto cípu se nachází také maják. Pokud zatoužíte do větší přírody, pak bude správnou volbou Slowinsky park narodowy u městečka Leba. Tam si budete připadat jako v poušti, jsou tu totiž překvapivě pohyblivé písečné duny.

A pokud chcete zabavit děti, zkuste Parrot house. U města Koszalin stojí celý dům papoušků všech velikostí a barev, kteří se k vám budou chovat přátelsky.

Bramborák a karamelky

Polská jídla jsou plná brambor, masa, smetany, zeleniny a vajec. Pokud chcete ochutnat něco hodně typického, tak si dejte czerninu, polévku z kachní krve.

Více blízké vám budou ale určitě placki ziemiaczane, které nemají daleko k našemu typickému bramboráku. A domů jako suvenýr si nezapomeňte koupit slavné polské karamelky krówki.

Dovolenou autobusem na 6 dní ve 4hvězdičkovém hotelu s polopenzí pořídíte již od 6 890 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden