Můj čas na kafíčko

Pomůže operace ŽALUDKU?

Bariatrie je jedna z cest, jak úspěšně léčit obezitu pomocí operativního zákroku.

Obezita je onemocnění, které ohrožuje a samozřejmě trápí velké množství lidí. Už jste slyšela o možnostech zmenšování žaludku? Co všechno byste měla vědět?

Pokud se člověk dopracuje k obezitě, je cesta k získání správné váhy dlouhá a trnitá. Držení nevhodných diet často přináší takzvaný jojo efekt, kdy po ukončení diety nejen naberete shozená kila, ale přiberete i další navíc.

Shodíte několik kilo dolů!

Odsuzování okolí při neúspěších i kvůli vzhledu pak vede k depresím, které člověk často řeší opět jídlem. Je to jako začarovaný kruh, ze kterého se sama jen těžko dostanete. Vyžaduje to silnou vůli a spolupráci s odborníky. Jednou z pomocných metod je i takzvaná bariatrie, tedy léčba obezity pomocí operace žaludku.

Ta je v odůvodněných případech plně hrazena zdravotní pojišťovnou. Přesto se u nás zatím využívá minimálně, ročně ji podstoupí pouze asi 1500 pacientů. Vhodná je přitom asi pro 300 tisíc Čechů s 2. a 3. stupněm obezity a také s cukrovkou 2. typu.

Jaké jsou možnosti

Operací žaludku pro řešení obezity je hned několik typů. O tom, který je nejvhodnější, rozhodne lékař s ohledem na celkový zdravotní stav pacienta.

Bandáž je asi nejznámější. Spočívá v přiškrcení horní části žaludku pomocí silikonového kroužku. Pacienti pak mají i po velmi malých porcích jídla pocit sytosti. Od této operace se postupně ustupuje.

Gastrický bypass spočívá v rozdělení žaludku na menší (horní) část, která zůstává funkční, zatímco větší (dolní) část se „vyřadí z provozu“. Tenké střevo se napojí na horní část žaludku.

Tubulizace žaludku je zúžení žaludku odstraněním jeho části. Zmenší se nejen žaludek, ale také se sníží počet buněk vytvářejících tzv. hormon hladu. Dalším efektem je dlouhodobé a výrazné zlepšení cukrovky u pacientů s diabetem 2. typu, upraví se také krevní tlak, sníží hladina tuků v krvi a zlepší se spánková apnoe.

Plikace žaludku se zatím využívá velmi málo je považována za experimentální metodu. Při operaci se část žaludku zanoří dovnitř a podélně se zašije, čímž se jeho obsah zmenší.

7 důvodů, proč se operace nemusíte bát

 Zhubnete průměrně více než 30 kg během jednoho roku.

 Většina operovaných diabetiků nemá už za rok po gastrickém bypassu žádné příznaky cukrovky a je u nich možné vysadit léčbu. U 40 % pacientů se příznaky nevracejí ani po 10 letech.

 Díky bariatrické operaci budete moci zase dělat běžné věci, kterým jste se kvůli obezitě vyhýbali (třeba výlety, akce s přáteli, nákupy hezkého oblečení nebo i obyčejné zavázání tkaniček u bot).

 Operace jsou plně hrazeny zdravotními pojišťovnami.

 Po operaci nemusíte držet přísné diety – je možné jíst prakticky vše, co dříve, pouze v menších dávkách. Díky operaci přitom nebudete cítit hlad.

 Bariatrické operace jsou prováděny laparoskopicky, tedy pomocí několika skutečně velmi malých řezů, kterými se do břicha zavádějí operační nástroje.

 Bariatrická operace prokazatelně prodlužuje život – riziko úmrtí na nemoci související s obezitou po ní klesá až o 40 %, a u diabetiků dokonce až o 92 %.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden