Moje šťastná hvězda

Pórek jako přírodní lék

Je plný antioxidantů a dalších prospěšných látek, které chrání lidské tělo před mnoha nemocemi. Rovněž je považován za přírodní antibiotikum.

V neposledním případě také skvěle chutná a v pokrmech umí dokonale nahradit cibuli. Je toho ale ještě mnohem víc, co umí.

Léčí bolest v krku i revmatismus

O cibuli a česneku se říká, že jsou v kuchyni naprosto nepostradatelnými pomocníky. Ovšem na pórek se často zapomíná, přitom má stejné, ne-li dokonce větší pozitivní účinky než cibule a česnek dohromady.

Už starověcí Egypťané a Římané pórek hojně užívali nejen k dochucování pokrmů, ale také jako přírodní léčivo. Léčili jím bolesti v krku, infekce v dutině ústní i revmatismus.

Také se kdysi tradovalo, že pravidelná konzumace pórku posiluje hlasivky. Obsahuje látky zvané alicin a kaempferol, které mají antimikrobiální vlastnosti. To znamená, že pórek účinně likviduje bakterie, plísně a viry.

Snižuje cholesterol

Tato zelenina ke všemu prokazatelně snižuje cholesterol i hladinu tuků obecně. Díky tomu, že obsahuje také vitamín K, zabraňuje srážení krve a posiluje srdce. Mangan je zase skvělým pomocníkem k udržení zdravé štítné žlázy.

Pleťová voda z pórku

Pórek se dá využít i v kosmetice. Dodává pleti všechny potřebné vitaminy a zanechává ji zářivou a pružnou. Ideální je si z pórku vyrobit domácí blahodárnou pleťovou vodu. Jak na to? Tři pórky povařte ve 200 ml vroucí vody.

Vodu nechte vychladnout a následně si s ní opláchněte obličej, nejlépe každý den po odlíčení. Pórkovou vodu můžete používat i jako kloktadlo v případě, že vás
bolí v krku, či jako prevenci proti ztrátě hlasu.

Pórková očista

Nakrájejte dva pórky na kolečka a přendejte do uzavíratelné sklenice, následně zeleninu přelijte kvalitním jablečným octem. Sklenici uzavřete a nechte tři týdny macerovat na teplém, avšak stinném místě. Po uplynutí doby můžete šťávu přecedit. Uchovávejte ji v lednici.

Na co všechno ji můžete použít? Každý den jednu polévkovou lžíci po ránu můžete brát na očistu těla. Pórkový ocet přidávejte jako zálivku do salátů či pod maso. V kuchyni se určitě neztratí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden