Pórkový koláč

Do náplně můžete přidat ještě lžíci oblíbených nasekaných bylinek

Suroviny na 4 porce:

250 g hladké mouky

120 g másla

1 vejce

sůl

NA NÁPLŇ:

1 pórek

4 vejce

100 ml smetany

150 g slaniny

1 hermelín

1 lžíci nasekané petrželky

sůl

Postup:

1. Do velké mísy dáme prosátou mouku, nakrájené máslo, vejce a lžičku soli. Vše dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. To pak vyválíme a přeneseme na kulatou koláčovou formu, kterou necháme půl hodinky v chladu.

2. Na pánvi opečeme dokřupava na kostičky nakrájenou slaninu. Pak ji vyjmeme a na vzniklém tuku orestujeme na kolečka nakrájený pórek. K opečenému pórku vrátíme slaninu, přidáme petrželku, promícháme a stáhneme z ohně.

3. Do trouby předehřáté na 180 °C vložíme formu s těstem a pečeme asi 15 minut. Pak na těsto rozprostřeme pórek se slaninou, a zalijeme rozšlehanými a osolenými vejci se smetanou. Navrch naskládáme na plátky nakrájený hermelín a koláč pečeme dalších 40 minut při teplotě 170 °C.

.

reklama
reklama

Komentáře