Můj kousek štěstí

Posila pro žlučník

V čínské medicíně připadá na každý měsíc určitý orgán, kterému by v danou chvíli měla být věnována větší péče a pozornost. Na jaře bychom se měli zaměřit na žlučník, který je teď náchylný nemocem.

Příznaky oslabení

To, že s vaším žlučníkem není všechno v pořádku, poznáte poměrně snadno. Bolest břicha, nadýmání a pocity plnosti patří mezi první příznaky. Ve vážnějších případech se přidává světlá jílovitá stolice, zažloutlé bělmo a bodavá bolest v pravém podžebří. Bolest se často objevuje v nočních hodinách, mezi jedenáctou a jednou. Méně nápadnými varováními jsou bolesti hlavy, únava, přerušovaný spánek, povleklý jazyk a špatný dech. Stav žlučníku ale ovlivňuje i zdraví pokožky nebo kloubů.

Proč nás zlobí

Žlučník, jak už jeho název napovídá, produkuje žluč, která je nezbytně nutná k trávení. V případě, že je přetěžován konzumací těžkých, mastných a kořeněných jídel, mohou se začít tvořit žlučové kameny. A od kamenů už je jen krůček k zánětu žlučníku, což je vážný stav, který by se neměl podceňovat. Nejjistější cestou, jak se této nepříjemnosti vyhnout, je věnovat dostatečnou pozornost prevenci.

Hořké je dobré

Zásadou číslo jedna je nepřetěžovat žlučník nevhodnou stravou. Velkou zátěž představuje i alkohol a potraviny obsahující bílý rafinovaný cukr. Co žlučníku naopak prospívá, to jsou hořké byliny. Pelyněk, zeměžluč, puškvorec a smetanka jsou nepřekonatelnými pomocníky. Jednotlivé bylinky můžete střídat, je však možné připravit z nich i směs. Z koření je přítelem žlučníku hlavně kurkuma, osvědčený je ale i kmín. Na jaře vám s očistou pomohou i první zelené lístky bylinek jako je bršlice kozí noha, kopřiva, smetanka či žabinec.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden