Moje sladké tajemství

Posilněte imunitu s čínskou medicínou

Na podzim se energie v těle začíná stahovat dovnitř, podobně jako se v přírodě míza stahuje ke kořenům. Abyste chladnější měsíce přečkali ve zdraví, zbavte se toho, co nepotřebujete.

Mnoho lidí si stěžuje na smutek a bezdůvodné střídání nálad, což je ale v této době úplně normální. Nebraňte se svým pocitům, naopak je pusťte ven. Chce se vám plakat? Plačte, slzami se z těla odplaví velké množství negativních emocí, takže jde v podstatě o očistný proces.

Tím, že v sobě uvolníte nepotřebné, vytvoříte místo pro něco nového, které pak může přijít a obohatit vám život. Proto je dobré dořešit všechny nedokončené záležitosti, aby vás myšlenky na ně dále nezatěžovaly.

Je zkrátka načase soustředit se na sebe a své nitro – přesně podle principu jin (symbol ženské energie – v protikladu k mužské, jangové síle), který v tomto období přebírá vládu.

Dýchejte a posilujte plíce

Tradiční čínská medicína řadí ke každému ročnímu období konkrétní orgány.

S podzimem jsou spojeny plíce a tlusté střevo. V této době byste se více než jindy měli zaměřit na správné dýchání. Dostatečně hluboký dech dodává tělu (kromě kyslíku) i potřebnou energii. Ta poté funguje jako ochranný štít a pomáhá organismu odolávat nepříznivým vnějším vlivům (chlad, vítr, vlhko), které způsobují chřipku, rýmu, nachlazení a další potíže. Energetickou dráhu plic můžete posílit jednoduchým cvikem: vsedě, nebo kleku narovnejte páteř, spojte dlaně za tělem a palce zahákněte do sebe.

Zhluboka se nadechněte a s výdechem co nejvýš zapažte. Opakujte desetkrát.

Zbavte se negativních emocí

Zbavit se nahromaděných odpadů (skutečných, ale i těch mentálních, jako je pocit křivdy, viny, lítosti apod.) napomáhá správně fungující tlusté střevo. Trpíte zácpou? Nebo jste každou chvilku nachlazení? Zřejmě v sobě držíte bolestné vzpomínky, s nimiž jste se zatím nedokázali vypořádat.

Čím je tato zátěž větší, tím vážnější problém na fyzické úrovni (např. chronický zánět dutin). Také dráhu tlustého střeva můžete posílit cvičením. Rozkročte se na šířku pánve a lehce pokrčte kolena. Propleťte prsty za zády.

S výdechem jděte do předklonu a současně zapažte. Vydržte 3-5 dechů a vraťte se zpět. Opakujte opět desetkrát.

Berte život s nadhledem

Čínská medicína upozorňuje i na to, že v chřipkovém období je třeba dát si pozor na nadměrné emoční vypětí.

V takových chvílích totiž dochází k vnitřnímu přehřátí organismu, a když pak vyjdete ven do větru, chladu a deště, chytnete první bacil, který letí kolem. Snažte se tedy zachovat chladnou hlavu..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden