Můj kousek štěstí

Posilte své srdce pohybem

Běhání je také ideální pro vyčištění hlavy a zahání stres.

Lidé s nemocným srdcem se často obávají sportu či větších fyzických výkonů. Pravidelný pohyb ale srdci prospívá. Ideální je pravidelné běhání.

Jarní měsíce nabízejí možnosti různorodějších aktivit na čerstvém vzduchu. Přiměřený sport je velmi účinný nejen pro posílení srdce.

Proč se hýbat?

S pravidelným pohybem se zvýší výkonnost kardiovaskulárního systému, zlepší se funkce cév, pomáhá snížení hladiny cholesterolu, krevního tlaku a udržení zdravé váhy, budeme se cítit lépe fyzicky i psychicky.

V některých případech je dokonce možné v budoucnu snížit počet předepsaných léků a máme pak dobrou šanci prožít delší život v lepší kvalitě. Pohyb zkrátka přináší samé výhody.

Začít běhat můžete ve fitness centrech. Trenéři vám ukážou, jak na to.

Nebojte se sportovat

Nemusíte samozřejmě podávat vrcholové výkony, důležité je být denně alespoň 30 minut fyzicky aktivní, ať se jedná o svižné procházky, běh, kolo nebo třeba domácí cvičení. Máte-li potíže se srdcem, vyhněte se silové zátěži, jako je cvičení s činkami či posilování.

Vhodnou aktivitou je aerobní pohyb, který je ne náhodou mnohdy nazývaný kardio cvičení. Patří sem kupříkladu rychlá chůze, jízda na rotopedu či kole. Lidé s menší kondičkou mohou pro začátek zvolit například elektrokolo.

Před a po cvičení je důležité nezapomínat na strečink a alespoň 10 minut si protáhnout svaly. Sportovat by měl ovšem každý podle svých sil a zdravotního stavu. Jinou zátěž zvolí zdravý třicátník a jinou pětapadesátník s vysokým cholesterolem či tlakem.

Poraďte se

Užíváte-li léky na vysoký cholesterol či tlak, vždy se poraďte se svým lékařem, jaký pohyb, tempo a intenzita je pro vás nejlepší. Pokud jste ovšem v poslední době prodělali infarkt či mozkovou příhodu, je nutné cvičit pod odborným dohledem, například v rámci kardiologické rehabilitace.

Dobré rady

• Pokud se při pohybu objeví nějaké obtíže, nesnažte se je překonat.

• Cvičte alespoň 150 minut týdně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden