Můj čas na kafíčko

Poslední přání se Věře Tichánkové bohužel už nesplnilo!

Můj čas na kafíčko

S životním partnerem jí spojil smysl pro humor i drsné válečné zážitky.

Herečku Věru Tichánkovou (+93) si pamatujeme hlavně z komediálních rolí. Smysl pro humor jí pomáhal po celý život, i když v mládí si prošla situacemi, které by nikdo zažít nechtěl.

Svůj smysl pro humor zdědila Věra Tichánková (+93) po svém otci. Bohužel ho ztratila v citlivé době dospívání, když jí bylo pouhých třináct let. To byla první rána, kterou ve svém mládí od života dostala.

Zatklo jí gestapo!

Věra vystudovala gymnázium a rozmýšlela se, kudy se dál v životě vydat. Vybrala si chemii, jenže přišla druhá světová válka a všechny školy byly zavřené. Zvolila tedy konzervatoř jako náhradní řešení.

Z minulosti věděla, že umí dobře recitovat a že talent má. Možná by válkou nějak prošla bez úhony, jenže se zapojila do pomoci potřebným lidem. Sbírala pro ně potravinové lístky.

Podle protektorátních zákonů se jednalo o zakázanou činnost, takže Věra byla zatčena a skončila v táboře v Terezíně. Později byla převedena na nucené práce do Německa.

V Drážďanech pobývala v době, kdy město zničil nálet spojeneckých vojsk. To už se psal rok 1945. V areálu, kde se nacházela, odneslo nálet svými životy jedenáct lidí.

S pomocí Američanů se dostala Věra ven a pokračovala s ostatními přeživšími podél Labe až do Lipska. Odtamtud je pak

Zbývá vám 70% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden