Můj čas na kafíčko

Poslední roky života přinesly Daně Medřické nádherný vztah!

Pozval celou rodinu do Španělska, ale první manžel Dany se toho už nedožil!

Prvním osudovým mužem Dany Medřické (+63), se kterým strávila většinu života, byl Václav Vydra starší (+76). Jedna velká láska na ni čekala ale ještě po manželově smrti – Španěl Artemio Ugarte (+90).  

Svůj život spojil Artemio Precioso Ugarte výrazně s naší zemí. V Československu mnoho let žil a pracoval. Byl synem slavného spisovatele. Na Karlově univerzitě učil studenty ekonomiku. Jednalo se o vzdělaného muže se šlechtickým původem – a také milovníka divadla. Do Dany Medřické se platonicky zamiloval, tak moc, že navštěvoval všechna její představení v Národním divadle. Protože byl ženatý a měl tři děti, nikdy by nepřekročil hranici tajné lásky.

Vztah se svým věrným ctitelem si herečka opravdu užívala!

Přišel jí poděkovat s růžemi!

Manželství Dany Medřické bylo na začátku poznamenáno smutnou událostí. V létě roku 1946 se jí narodil chlapeček. Byl vážně nemocný a nedožil se ani jednoho roku zemřel. Herečka se tehdy zařekla, že už žádné děti mít nechce. O deset let později ale přece jen přišel na svět Václav Vydra mladší (62). V plánu to prý nebylo, jak sám prozradil: „Ze začátku mi říkali Citronku. Máma si totiž přinesla recept na citronovou dietu, jejímž vedlejším účinkem prý mohlo být narušení ženského cyklu, takže když zjistila, že je těhotná, myslela si, že je to tou dietou. A byl jsem to já.“ Ke slavné matce měl Václav mladší vždy skvělý vztah, takže později i leccos prozradil o jejím vztahu s Artemiem. Poprvé španělského ctitele Dana Medřická spatřila, když se přišel v roce 1979 rozloučit před návratem do vlasti. Po představení na ni čekal s kyticí růží a poděkoval jí za všechny krásné herecké výkony, kterých byl svědkem. Ze Španělska ještě poslal Daně dva pohledy a potom se odmlčel.

Její výkony stále oslňují.

Oba rychle po sobě ovdověli

Později se do Československa Artemio vrátil. Znovu čekal před divadlem s kyticí růží. Tentokrát už ho Dana pozvala domů. Její syn vzpomínal: „Vzpomínám si, že táta se tenkrát zvedl a přinesl ty pohledy, co on posílal. Artemio pozval celou rodinu do Španělska.“ Václav Vydra starší ale zemřel ještě předtím, než se cesta mohla uskutečnit. Syn byl tehdy na vojně a přemluvil Danu Medřickou, aby na Pyrenejský poloostrov cestovala sama. Tam se stala nečekaná věc. Artemiova žena rovněž náhle zemřela. Ovdovělý pár k sobě rychle našel cestu. Dana v té době řešila kromě smutku ze smrti manžela i problémy s kariérou: její názory nevyhovovaly mocným a chtěli jí co nejvíce omezit. Díky nové lásce úplně rozkvetla. „Maminku v podstatě zachránil. Změnil jí život,“ konstatoval Václav. Sám se s otčímem také sblížil. Mluvil o něm jako o úžasném člověku, šlechtici s obrovským charismatem, noblesou a vzděláním. Bral ho skutečně jako druhého otce.

Už ji viděl jen v márnici!

V listopadu 1981 se Dana a Artemio vzali. Před herečkou stálo zásadní rozhodnutí: přestěhovat se do ciziny nebo se dál věnovat své kariéře. Řešení bohužel přinesl osud. Manželům bohužel nebylo souzeno radovat se příliš dlouho. Slavná herečka měla oslabené srdce. Když se v Národním divadle dozvěděla, že nedostane vytouženou roli ve hře Karla Čapka (+48) Matka, zkolabovala. S infarktem jí syn odvezl do nemocnice. Stačil ještě zavolat smutnou zprávu Artemiovi, který byl v té době doma ve Španělsku. Ačkoliv se druhý manžel Dany Medřické snažil přijet co nejdříve, rozloučit se s ní už bohužel nestihl. „Než přiletěl, tak máma zemřela,“ líčil Václav. „Už ji viděl jen v márnici. Bylo to smutné. Také pro něj to byla strašná rána. Těžko se s tím vyrovnával.“ Artemio tak během krátké doby přišel o dvě životní partnerky – a Václav Vydra mladší o oba rodiče. „V té době už jsem byl sice ženatý, ale když přijdete o oba rodiče, je to něco jiného“ konstatoval. „Měl jsem pocit, že jsem na světě zůstal úplně sám. Hodně mě to zasáhlo. Ale teď vím, že je tu máma pro mě pořád a že mě sleduje.“

Václav měl otčíma rád.

Každoroční prázdniny ve Španělsku

Po smrti Dany Medřické za svým nevlastním otcem dál létal Václav Vydra mladší do Španělska, přibližně jednou ročně na prázdniny. Artemio ho tam hostil, takže Václavovi stačilo, když si s sebou vzal jen trochu západní měny. Po roce 1989, když se chtěl syn Dany pustit do podnikání a dovážet ze Španělska zbraně, tak mu Artemio radil. Později zůstával vitální i ve vysokém věku. Dožil se nakonec devadesáti let a zemřel v roce 2007. Václav i nadále zůstal v kontaktu s jeho dcerou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden