Můj čas na kafíčko

Pošlete mamánka do světa!

Počet mladých, kteří stále žijí s rodiči, se zvyšuje. A ne vždy za tím stojí finanční důvody a nedostatek dostupného bydlení. Kdy je čas zavřít mama hotel?

Proč opouštět tak skvělé místo, kde je útulno, vypráno a lednice plná? Někteří mladí proto ani nepřemýšlejí o tom, že by se odstěhovali. Jenže tím se samostatnosti a zodpovědnosti nenaučí.

Vyšlete jasný signál

Ne každý však zůstává doma dobrovolně. Škola trvá déle než dříve, takže mnozí mladí jdou pracovat později a jsou více závislí na podpoře rodičů. Mimoto se situace na trhu s bydlením zhoršuje a byty v přístupných cenových relacích nelze získat. Co myslíte, proč se vaše dítě nechce odstěhovat?

Je to kvůli jeho pohodlí, nebo se bojí odejít do života? Zatímco před 20 lety se děti chtěly osamostatnit rychle, dnes nespěchají. Jenže jejich soužití s rodiči málokdy probíhá hladce. Po letech starání možná už toužíte mít více času pro sebe.

Už nechcete jen prát a žehlit dospělému potomkovi, ač to stále děláte. Nebo se bojíte odloučení s ním, neboť nevíte, jak žít svůj život bez něho? Jakmile si toto všechno uvědomíte, je vhodné si s potomkem promluvit.

Možnost návratu platí

Nejde o to být zlá a tvrdá. Naopak. Měla byste mu dát s veškerou láskou najevo, že přišel čas postavit se na vlastní nohy. A že domů se může vrátit kdykoli.

Stěhování od rodičů je součástí velké změny nejen pro dítě, ale i pro rodiče, kteří zůstanou sami. Váš mamánek zůstane ve vašich očích sice stále dítětem, ale budete s ním už zacházet jako s dospělým.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden