Moje šťastná hvězda

Postlerová zůstala na všechno sama! Zhroutí se?

S muži svého života má jen trápení

Na SIMONU POSTLEROVOU (52) se valí jedna pohroma za druhou. Musí se starat o dospělého syna, který je postižený. Je nevyzpytatelný a může ji kdykoli napadnout. Navíc nyní ovdověla...  

Všichni její známí, rodina i přátelé znají Simonu Postlerovou jako veselou ženu se srdcem na dlani. Pro každého by se rozdala. Jenže právě ji osud neustále zkouší, co vydrží. Nejdříve se musela vyrovnat s autismem svého syna, teď se smrtí své životní lásky. Co všechno ještě bude muset vydržet, než se i ona sama zhroutí? Je totiž známo, že ani ona sama na tom není se zdravím nejlépe.

Proč musí tolik trpět?

Před pár měsíci otevřeně promluvila o svém životě a těžkých časech, kterých si dosud užila až až. Známá herečka se netají tím, že její syn Damián (22) trpí vážnou chorobou. Před lety se svou matkou vystoupil v televizním pořadu Kufr, kde všechny přítomné doslova šokoval svou geniální pamětí. Už tehdy bylo jasné, že něco není v pořádku.

Tou dobou ale ještě nikomu nepřišlo na mysl, že by se za jeho neuvěřitelnou pamětí a genialitou mohla skrývat zlá nemoc. Když ale jednoho rána zkolaboval u snídaně a rodiče s ním museli obíhat všechny možné lékaře, verdikt zněl nakonec jednoznačně.

Damián trpí Aspergerovým sydromem, což je určitý druh autismu. Od té doby mu musí věnovat absolutní pozornost. Myslet na sebe pro ni nepřipadá v úvahu. Syn ji zaměstnává dvacet čtyři hodin denně. Navíc se i několikrát stalo, že ji z ničeho nic udeřil, což musí být pro každou matku vždy psychicky zdrcující. Navíc trpěla i kvůli svému manželovi, kterému se vážné zdravotní problémy rovněž nevyhnuly. Proč přišel o oko?

Manžel trpěl

S rakovinou svého manžela Zdeňka Hráška (†62) se musela vyrovnat ještě předtím, než se přišlo na nemoc jejich syna. „Seděli jsme u snídaně a on každou chvíli protočil oko ke stropu. Několikrát jsem si toho všimla a zeptala jsem se, co se děje. Přiznal, že nevidí nahoru, má tam jen stín,“ svěřila se Postlerová. Doktoři mu řekli, že přišel za vteřinu dvanáct.

Diagnostikovali mu rakovinu oka a zbavit se jí dalo jedině tak, že mu oko vyjmou. „Zkolabovala jsem. On byl silnější než já,“ přiznala. Nejhorší chvíle si prý ale prožila až za dva roky, kdy si začala celou bezvýchodnou situaci uvědomovat.

Osud ale změnit nemohla. Nezbývalo jí nic jiného než se s tím smířit. Navíc jak se nedávno ukázalo, vyjmutí oka ho před návratem rakoviny neuchránilo. „Vrátilo se to v daleko agresivnější formě. Simona se statečně drží, ale je z toho špatná,“ uvedl v říjnu jejich rodinný přítel. Jenže uplynulo jen pár týdnů a Zdeňka rakovina nadobro porazila.

Pohřeb ji zničil

Letos v listopadu její manžel Zdeněk zemřel. Ačkoli do poslední chvíle doufala, že se jeho zdravotní stav zlepší, opak se stal pravdou. Jediné, co ji uklidňuje, je to, že s ním zůstala do poslední chvíle. „Zdeňka jsem držela za ruku a modlila se,“ prozradila Postlerová. Nebylo jí to ale nic platné. Naštěstí mu aspoň stihla splnit jeho poslední přání.

Kytarista Národního divadla a jazzrockové skupiny Mahagon chtěl zemřít doma, po boku svých blízkých. Což se mu částečně splnilo. „V neděli večer Zdeňkovi spadl cukr v krvi, padl do kómatu a musel být převezen do nemocnice, kde následně rakovině podlehl,“ smutní Postlerová.

Její životní láska navždy odešla a teď se musí se svým nelehkým osudem poprat sama. Jenže i její zdraví pokulhává a je jen otázkou času, kdy ona sama bude mít vážné zdravotní problémy.

Od syna se nesmí hnout ani na krok. Sama na sebe tak nemá vůbec čas.

Podlomené zdraví

Před dvěma lety se ošklivě zranila při divadelním představení na Pražském hradě Richard III. Zničehonic se jí zamotala hlava a při pádu si vážně poranila zápěstí a žebro. Téhož roku si zranila ošklivě i nohu a musela nosit ortézu. Léčba trvala dlouhé týdny, a když se pak konečně objevila ve společnosti, nikdo ji nemohl poznat.

Podle známých byla pohublá, kůži měla téměř průhlednou a z očí se jí ztratila někdejší jiskra. Zkraje minulého roku si zas prošla depresemi, které se jí nevyhnuly poté, co natáčela seriál Policie Modrava v opuštěné budově v areálu Klatovské nemocnice. „Když tam lidé předtím něco bolavého prožili, tak to na člověka působí, protože v těch zdech to je,“ vzpomíná herečka. Kvůli práci si tak jednoho dne může pořádně zničit zdraví Ale jak sama říká, vydělávat se musí.

Musí být neustále  k dispozici

Potřebovala by si odpočinout nejen od práce, ale i od výchovy svého syna, ale nemá ji kdo zastoupit. Musí být neustále ve střehu a k dispozici, což je dost psychicky vyčerpávající. „Nemůže být sám. Mohl by si ublížit,“ říká posmutněle. I když jí s péčí o syna pomáhá dcera Jana Magdaléna (24), stejně celá odpovědnost leží právě na jejích bedrech. Simoně tak nezbývá nic jiného než čekat a doufat ve světlejší zítřky a v alespoň částečné uzdravení jejího syna.

Ale lehké to rozhodně nebude. Cesta za štěstím bude hodně dlouhá a trnitá. Po smrti manžela nemá v nikom takovou oporu, jako mívala v něm. Aby si jednou našla novou lásku, nemá ani pomyšlení. A je otázkou, zdali ho vůbec někdy mít bude. Svůj život obětovala výchově a péči o syna a muže. Možná se jí ale přece jen jednoho dne podaří začít žít nový život, v němž se konečně bude moct naplno radovat.

Kdo jí je největší oporou?

Bez své dcery Jany Magdalény by už její život zřejmě neměl vůbec smysl. Byla to právě ona, kdo jí pomáhal s výchovou Damiána. Sama by to nezvládla a u manžela pomoc hledat nemohla, ten měl svých problémů až dost.

Stejně tak to byla Jana, kdo jí byl největší oporou na pohřbu manžela Zdeňka. Jediným mužem jejího života je teď už jen syn. Ačkoli je nemocný, neznamená to, že ho z celého srdce nemiluje. Stále je to její milované dítě, které má pořád šanci na relativně normální život. „Se synem je to na delší trať, ale jeho stav se o milimetry zlepšuje,“ raduje se herečka. Kdyby neměla Janu ani Damiána, zřejmě už by byla úplně na dně a možná i bez práce. Ona ale nehodlá polevit. Jak sama s oblibou říká: „Co tě nezabije, to tě posílí."

Z úrazu před dvěma lety se vzpamatovává dodnes.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden