Můj kousek štěstí

Poštolky chránily před útočníkem mě i dceru

Na balkóně jsme našli podivná vejce. Poštolka se zabydlela v koši na prádlo. Starali jsme se o ni i malé. Dravci se nám za to odměnili.

Byl to úžasný objev! Moje malá dcerka Julinka byla nadšením bez sebe. V koši na prádlo jsme na balkóně objevili tři zvláštní vejce. Přemýšlela jsem, jaký pták by to mohl být. S napětím jsme hlídkovaly, zda se matka do svého hnízda vrátí. Dcerka připravila poblíž koše vodu, aby se ptáček mohl napít. Bylo pro nás velké překvapení, když záhy na našem balkóně přistál velký nádherný dravec. S obdivem jsme pozorovaly poštolku. Dcera byla šťastná, že si vybrala právě nás. Hned jsem ji musela o poštolkách předčítat a vymyslet poštolčí pohádku. Kolem balkónu jsme chodily po špičkách, abychom nového člena rodiny nevyplašily. Žily jsme s dcerkou samy, tak to bylo příjemné oživení našeho domova.

Milovaly pískacího mončičáka

Mláďátka byla nádherná! Musela jsem vynaložit velké úsilí, abych dceru přesvědčila nesahat na ně. Přes sklo jsme sledovaly matku, jak je krmí a stará se. Malé poštolky rostly a dařilo se jim. Až to jeden den přišlo. Jejich matka nepřiletěla. Muselo se jí něco stát, byla vždycky tak pečlivá a starostlivá. A tak nezbylo, než otevřít dveře balkónu a o mláďata se postarat. Co jim ale dávat? Snadno jsme zjistily, že mají rády hovězí. Myši a hraboše jsme nechytaly. Poštolky ale byly apatické, smutné, bez života. Bály jsme se o ně. Zkoušela jsem napodobit zvuk, který poštolka při krmení vydávala. Nebylo to ale moc vydařené. Už jsem si myslela, že se budeme muset obrátit na odborníky a s těžkým srdcem se ptáčků vzdát, když dcera přiběhla s pískajícím mončičákem.
Jak ten zvuk poštolky uslyšely, okamžitě ožily. A my měly vyhráno. Od té chvíle jedly, rostly a měly se zase k životu.

Bývalý manžel nás napadl

Byly už velké, když se u dveří našeho bytu objevil po dlouhé době Julinky otec. Byl opilý jako vždy. Než jsme stačily zabouchnout, vhrnul se do bytu a strhla se hádka. A u té nezůstalo. Julinka se mě zastala, a její otec ji uštědřil takovou ránu, že upadla na zem. V tu chvíli jsem ztratila zábrany a rozpoutala se mezi námi bitka. Bývala bych prohrála – jako vždycky, když tu se stalo něco neuvěřitelného! Otevřenými dveřmi na balkón vrazily do pokoje poštolky. S pískotem se vrhly na bývalého manžela. Než se vypotácel z bytu a dveře za ním zapadly, utržil drtivou porážku. I když jsme se nakonec s poštolkami musely rozloučit, létají k nám na balkón pravidelně. Už dávno to nejsou ty naše tři - na kus hovězího přilétají už dávno jejich potomci.

Jana (47), Varnsdorf.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden