Můj kousek štěstí

Potížista – životní role Jiřího Sováka

Můj kousek štěstí

Budoucí tchýni sepsal důraznou žádost o ruku její dcery

Svátky nesvátky, ve vyhlášené restauraci v ulici Na bojišti teklo 27. prosince 1920 pivo proudem. Hostinskému Schmitzerovi se tu totiž narodil syn. Původně z něj chtěl mít otec hoteliéra. Jenže mladý Jiří se rozhodl jinak - pro herecké řemeslo.

Státní konzervatoř už ale dokončil pod uměleckým pseudonymem. „Vybíralo jsem ho s kamarádem. S Jiřím Schmitzerem jsme se rozloučili hned. Napadl mě Sova a kamarád mi na to povídá: „No ještě řekni Sovák.“ A bylo to,“ zavzpomínal později legendární herec.

Jeho profesionální herecké angažmá trvalo čtyřicet let, ačkoliv věčný potížista dělal všechno proto, aby se dostal do problémů, které mohly znamenat zákaz. Bývalí kolegové s úsměvem vzpomínali, že pro jiné povinné stranické schůze v divadle před Sovákem, pokud to šlo, tajili.

Jinak hrozilo, že na nich řekne něco, co by se soudruhům nemuselo líbit. Ne náhodou o něm jeho přítel Miroslav Horníček trefně řekl, že stejně jako se většina lidí snaží žít tak, aby se vyhýbali komplikacím, „Sovča“ celý život

Zbývá vám 82% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden