Můj čas na kafíčko

Poznáváme přírodní krásy - Česká republika

Pravčická brána

Obrovským přírodním skvostem je Pravčická brána, která se nachází v severozápadních Čechách na území Českého Švýcarska. Jde o největší přirozenou skalní bránu na světě. Od místa vstupu do areálu se rozbíhají stezky a také schodiště na jednotlivé vyhlídky, odkud je možné pozorovat samotnou bránu nebo se jen kochat pohledy do okolí.

Od té doby, co je tu restaurace, se do areálu vybírá vstup. Dospělý zaplatí 95 Kč, dítě pak 30 Kč. V tomto období areál můžete navštívit pouze v pátek, sobotu a neděli – a to vždy od 10 do 16 hodin. Letní sezona tu ale startuje už 31. 3.

Vyhlídka Máj

Takový výhled jinde u nás nenajdete. Spatřit ho můžete nedaleko obce Krňany, asi 10 km od Štěchovic u Prahy. Jedna z nejpůsobivějších vyhlídek nabízí pohled do hlubokého kaňonu meandrující Vltavy nad bývalými Svatojánskými proudy.

K vyhlídce se dostanete snadno silnicí z Krňan směrem na Vysoký Újezd. Zaparkujte v obci Teletín a vydejte se po žluté značce. Ta vás provede loukou a lesem až na samotnou vyhlídku Máj.

Z Teletína je to k vyhlídce asi 2 km a své kouzlo má cesta během každého ročního období. Určitě vás potěší, že je vstup zdarma. Pokud budete chtít zažít ještě přídavek, pak se přemístěte autem ještě do Třebešína (42 km) na další výhlídku, která se jmenuje Smetanova.

Adršpach

Největší skalní město u nás je turistický magnet severovýchodních Čech. Tisíce skalních věží, kouzelná příroda a jeden výhled krásnější než druhý, to vše způsobí, že se vám odtud nebude chtít domů. Adršpašsko-teplické skály jsou téměř až magický svět.

Nejvyšší skalní věž tu sahá do výšky více než 80 metrů a jmenuje se Milenci, je tu ale i Velký vodopád či zajímavá úzká ulička, která má pouhých 50 cm. Celý turistický okuh je dlouhý 3,5 kilometru a zabere asi 3 hodiny času volné chůze. Během aktuální vedlejší sezony je otevřeno denně od 8 do 16 hod, přičemž dospělí za vstup zaplatí 110 Kč.

Panská skála

Hotovým skvostem je také Panská skála, která je pozůstatkem čedičového návrší, jež ční z náhorní plošiny mezi Kamenickým Šenovem a Práchní na Liberecku. Nepochybně si ji vybavujete ze slavné pohádky Pyšná princezna. Celý útvar přípomíná píšťaly varhan, a proto je také často přezdíván Kamenné varhany.

Ze samotného vrcholu je krásný výhled na Kamenický Šenov a okolní kopce. Pod skálou je i malé jezírko, které vzniklo v jámě po vytěžení horniny a plní je srážkové vody. Na jihovýchodním úpatí skály stojí Mariánský sloup. V okolí je méně známá, ale zato ještě mohutnější stěna, a to na Zlatém vrchu.

Macocha

Propast Macocha (cca 35 km od Brna) je hluboká více než 138 metrů. Jedná se o největší propast svého druhu nejenom u nás, ale v celé střední Evropě. Horní část propasti je dlouhá 174 metrů a široká 76 metrů. Na jejím okraji jsou dva vyhlídkové můstky.

První z nich byl vybudován již v roce 1882 – je umístěn v nejvyšším bodě. Druhý pochází z roku 1899 a nachází se 92 metrů nad spodní částí propasti, přičemž je z něj skvěle vidět až na samotné dno.

Macocha je součástí nejdelšího jeskynního systému u nás. Některé jeskyně je možné také navštívit, nicméně sezona zde začíná až od začátku dubna, takže si návštěvu až pohádkově působící lokality naplánujte až na začátek jara.

Mumlavské vodopády

Dravá řeka Mumlava vytváří poblíž Harrachova v Krkonoších úchvatný vodopád, který je tvořen stupňovitými žulovými boky. Zajímavostí jsou obří hrnce a kotle, jimž se říká čertova oka a které proud Mumlavy vymlel v žulových stupních.

Po většinu roku voda padá z 10metrové výšky dolů, ale jakmile přijde tuhá zima, mráz promění vodu v led a vznikne ledopád.

Celá přírodní paráda je dobře přístupná po modře značené trase od harrachovského autobusového nádraží kolem lesnického muzea Šindelka, a to nejen pěšky, ale když je tu sníh, tak i na běžkách. Nedaleko vodopádů se nachází Mumlavská bouda, která je oblíbenou výletní restaurací.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden