Můj čas na kafíčko

Poznejte s námi Egypt

Pokud se vypravíte na dovolenou do Egypta, můžete si nejenom užívat na krásných plážích, ale také toho mnoho poznat. Jaké letovisko zvolíte?

Sharm El Sheikh

Vyhledávaným místem pro dovolenou i v pozdním létě a podzimu je Sharm El Sheikh. Láká hlavně pobřežím zlatavé barvy, průzračnou vodou a sluncem po většinu roku. Pro pobyt můžete vybírat z luxusních hotelů, ale i z těch skromnějších.

Oblast lze rozdělit na Naama Bay, se známou pláží v centru letoviska, dál na sever a kousek od letiště leží Shark’s Bay a ještě o kousek dál Nabq Bay. Jižní okraj pak patří Sharm El Maye. Pokud si budete chtít užít turistiku, zkuste se vypravit na Mojžíšovu horu či do národního parku Rás Mohamed.

Letecky na 10 dní all inclusive od 13 490  Kč.

Asuán

Pokud máte rádi památky, Asuán je pro vás jako stvořený. Jsou tu hlavně starodávné vykopávky, které při toulkách městem a okolím upoutají vaši pozornost. Lákadlo představují také asuánské ostrovy, přičemž tím nejznámějším je Elefantina, kde se nacházejí vykopávky starého města Abu.

Jeho historie sahá až do třetího tisíciletí před naším letopočtem. Dalším cílem může být Kitchenerův ostrov, kde je botanická zahrada. Na Asuánu se nachází i klášter sv. Simeona ze 7. století a kousek od něj mauzoleum Agy Chána.

Jako milovníci historie nevynechejte Núbijské muzeum, kde jsou fátimovské hrobky z 11. a 12. století.

Letecky na 8 dní s all inclusive od 7 200 Kč.

Hurghada

Z jedné strany obklopuje Hurghadu několik kilometrů pobřeží, omývaného Rudým mořem, z druhé strany pro změnu poušť a hory. Samotné město nabízí možnost prohlédnout si podmořský svět ve Velkém akváriu. Milovníci nákupů si jistě užijí na bazaru v mětské části Dahar.

Z Hurghady se ale organizuje hodně výletů za největšími historickými památkami, např. do Údolí králů či chrámového komplexu Karnak. Zdejší moře je rájem pro milovníky potápění a šnorchlování, a to hlavně díky mnoha korálům.

Letecky na 8 dní s all inclusive od 7 590 Kč.

Taba

Jedním z nejkrásnějších letovisek v Egyptě je Taba, a to zeména díky úzkému pobřeží obklopenému azurově modrými vodami Akabského zálivu. Dokládá to i luxusní středisko Taba Heights. Vesnice a hotely resortu splynuly s dechberoucí přírodní kulisou pouště, hor a moře.

Milovníci historie si tu ale příliš neužijí, neboť Taba byla osídlována pouze hrstkou beduínů a po zabrání Pásma Gazy Izraelem v roce 1967 začala výstavba luxusních hotelů. Taba má ale výbornou polohu pro návštěvu Izraele či Jordánska. Vypravit se můžete třeba do skalního města Petry.

Letecky na 7 dní s all inclusive od 13 990 Kč.

Marsa Alam

Marsa Alam zaujme nejenom díky kouzelnému podmořskému světu, ale také díky svým rozlehlým plážím se zlatavým pískem. Samozřejmostí jsou skvěle připravené pláže s lehátky. Vyhlášeným místem pro šnorchlování je Port Ghalib či Abu Dabbab, kde se můžete setkat i s vodními želvami či mořskou krávou (dugong).

Pokud máte rádi potápění ve společnosti volně žijících delfínů, zkuste výlet lodí do oblasti Sataya. Marsa Alam je také dobrým výchozím bodem pro poznávání starověké egyptské historie. Vydat se odtud můžete za božskými chrámy v Abú Simbelu či k Zádušnímu chrámu královny Hatšepsut.

Letecky na 7 dní s all inclusive od 11 990 Kč.

Káhira

Velkým lákadlem je v Egyptě bezesporu Káhira, která je plná zajímavých památek. Mezi ty nejnavštěvovanější patří Saladinova citadela a tzv. Alabastrová mešita v areálu Citadely, jejíž přezdívka vznikla díky alabastrově zbarveným stěnám.

Za prohlídku stojí také tzv. Káhirská věž, která byla postavena na nilském ostrově v roce 1969 a stala se symbolem města. Je vysoká 187 metrů a z vyhlídky je nádherný rozhled na celé město.

Za návštěvu ale stojí také Al Azhar (Zářící mešita) nebo také velký baraz Chán al-Chalílí, kde pořídíte snad vše, na co si vzpomenete.

Letecky na 8 dní se snídaní od 23 442 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden