Moje sladké tajemství

Poznejte s námi Mariánské Lázně

Mariánské Lázně jsou druhé největší lázně u nás.

V druhém dílu našeho nového seriálu o českých lázních vás zveme do malebných Mariánských Lázní. Půvabné západočeské město toho má opravdu hodně, co může svým návštěvníkům nabídnout.

Mariánské Lázně jsou nejmladším členem tzv. Lázeňského trojúhelníku, který tvoří spolu s Karlovými Vary a Františkovými Lázněmi, jimž byl věnován první díl naší série. O tom, jak důležité Mariánské Lázně jsou, svědčí i fakt, že se ucházejí o zápis na seznam UNESCO.

Málokdo by dnes věřil, že místo, na kterém se dnes rozkládá druhé největší lázeňské město u nás, bylo kdysi plné bažin a zcela pusté. V okolí Mariánských Lázní vyvěrá na 100 minerálních pramenů, z nichž je 53 využíváno.

K pitným kúrám se používá těchto šest hlavních pramenů: Křížový, Rudolfův, Karolinin, Lesní nebo Ferdinandův. Mariin pramen, který dal městu název, je pouze vývěr plynu – oxidu uhličitého. Za zmínku stojí také Ambrožův pramen, kterému se přezdívá Pramen lásky.

Pít by z něho měl údajně každý, kdo se chce zamilovat. Z lékařského pohledu pomáhá prokrvení těla a zlepšuje sexuální funkce u mužů.

Okouzlí vás na první pohled

Mezi největší dominanty města bezpochyby patří legendární zpívající fontána, která hraje od května do října denně od 7.00 do 19.00 každou lichou hodinu, ve 21.00 a 22.00 hodin včetně projekce s barevným osvětlením.

Na tuto podívanou vzpomínají generace lázeňských hostů. A stejně neodmyslitelně jako ona k městu patří i tradiční lázeňské oplatky, které se zde vyrábí už od poloviny devatenáctého století. Elegantní plechová dóza s oplatkami patří mezi nejtypičtější suvenýry.

S oplatkou v jedné ruce a konvičkou s léčivou vodou v druhé se mohou hosté projít po nejdelší kolonádě v České republice, která je vzácným příkladem dobových staveb, jaké bývaly v minulosti v našich i zahraničních lázních a postupně byly likvidovány nebo modernizovány. Zdejší kolonáda ale naštěstí přežila.

Celá republika na dosah ruky

Kromě typicky poklidné lázeňské atmosféry nabízí město i spoustu různých zajímavostí. Mezi ty nejnavštěvovanější patří Park Boheminium, který návštěvníky seznámí se sedmi desítkami nejvýznamnějších staveb České republiky, jež jsou zde vyhotoveny v měřítku 1 : 25.

Jako obři si tak budete připadat při procházce mezi Karlštejnem, Ještědem, Hlubokou, Českým Krumlovem a mnoha dalšími. Pokud dáváte přednost aktivnějšímu způsobu odpočinku, ani tak vás Mariánky nezklamou.

Nachází se zde totiž jedno z nejstarších golfových hřišť v Evropě, které bylo otevřeno už v roce 1905, dokonce za účasti anglického krále Eduarda VII.

Kouzlo nedotčené přírody

A na své si přijdou i milovníci přírody. Necelých 9 km severně od Mariánských Lázní se nachází jedno z nejkrásnějších míst na Chebsku, rybník a lovecký zámeček Kladská v centru nejcennějšího území Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Od bývalého loveckého zámečku vede kolem romantické vodní plochy po dřevěných chodníčcích nově opravená naučná stezka národní přírodní rezervací Kladské rašeliny s velmi pestrou flórou i faunou.

Návštěvníci si mohou prohlédnout i sousední Kyselé jezero s jedním z nejkyselejších povodí v Evropě a park s hrobkou zakladatele zdejšího loveckého zámečku, se stylovými stavbami a arboretem.

Co se zde vlastně léčí?

V Mariánských Lázních se léčí hlavně nemoci pohybového ústrojí. Úlevu tak zde naleznou pacienti, které sužuje revma, Bechtěrevova choroba, artrózy, ale také nemoci ledvin, močových cest, prostatitida. Dále pak nemoci dýchacích cest, jako jsou astma, bronchitida, a metabolická onemocnění, jako jsou například dna nebo diabetes.

Nebezpečný plyn pomáhá!

Léčí se zde také neurologická onemocnění, třeba Parkinsonova nemoc, kde pomáhá prokysličení mozku pomocí oxygenoterapie a kysličníkových injekcí a koupelí. Na to se v Mariánských Lázních specializují – suché uhličité koupele jsou vlastně bazénky napouštěné plynem, v nichž sedíte.

Říká se jim Mariino jezírko. Musí se však provádět pod odborným dozorem, protože se v takové lázni samozřejmě můžete i udusit. Oxid uhličitý se však uvolňuje až při 36 °C, a proto musí mít koupele 34–35 °C. Tělo v nich rychleji regeneruje, takže je to skvělé nejen pro vrcholové sportovce, ale i proti stárnutí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden