Moje sladké tajemství
Poznejte sílu „léčivého obilí“
Poznejte sílu „léčivého obilí“

Se zvyšujícím se zájmem o zdravý životní styl se lidé častěji obracejí k původním, alternativním nepřešlechtěným plodinám, mnohdy označovaným jako superpotraviny. Takové plodiny najdeme i v naší přírodě – borůvky, česnek, cibuli, vlašské ořechy, pohanku nebo původní obilniny.

Patří mezi ně pšenice jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice a špalda. Říká se jim „léčivé obilí“ díky vyššímu obsahu živin, bílkovin a antioxidantů. Pokud použijete tyto plodiny v bio kvalitě, máte záruku, že byly vypěstované v našich klimatických podmínkách, bez chemie a z osiva bez šlechtění a modifikace. Tyto obilniny si uchovávají vlastnosti divokých bylin, jsou silné, odolné a vitální.

Mají vyšší obsah živin, které tělo dokáže lépe zpracovat. Maximum prospěšných látek získáme z celého obilného zrna, ať už ve formě celých zrn, vloček, nebo celozrnné mouky. Původní zapomenuté obilniny pěstuje v systému ekologického zemědělství společnost Probio ze Starého Města pod Sněžníkem už přes třicet let.

Jednozrnka má drobná placatá zrnka, která po uvaření příjemně křupou a zároveň jsou měkká a chutnají jemně oříškově. Výtečně se hodí do zeleninového salátu, polévky minestrone, do pilafu či jako příloha k rybám či masu. Velice příjemně a chutně nahradí zcela nebo částečně rýži v jakémkoliv rizotu. Ve formě vloček si ji vychutnejte v ranní kaši, domácí granole, sušenkách, základu cheesecaku či v zeleninových placičkách. Ačkoliv jednozrnka obsahuje lepek, lidé s intolerancí lepku ji snášejí dobře.

Je lehce stravitelná a doslova hýčká trávicí trakt, dokonce vyhovuje i některým celiakům. Zrna je třeba namočit předem a uvařit doměkka, pak přímo zazáří v polévkách, salátech, nákypech, placičkách a karbanátcích. Dvouzrnku můžete využít stejně jako jednozrnku místo rýže při přípravě rizota. Z mouky upečete sušenky, krekry, pizzu, chléb i palačinky nebo lívance.

Recept:
Povidlové buchty z dvouzrnkové mouky
Množství: 15 buchet

Suroviny:
300 g polohrubé pšeničné mouky BIO PROBIO
200 g dvouzrnkové mouky celozrnné jemně mleté BIO PROBIO
50 g třtinového přírodního cukru BIO PROBIO
Špetka soli
40 g droždí
200 ml mléka
50 g másla + máslo na vymazání
2 vejce BIO
Citronová kůra z BIO citronu
Povidla

Postup:
Z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky a ze 3 lžic vlažného mléka nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku, cukr, špetku soli a kvásek. Přidejte vejce, změklé máslo, mléko a citronovou kůru.

Těsto míchejte tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na stěny mísy. Těsto nechte asi hodinu kynout na teplém místě, přikryté utěrkou.

Po vykynutí tvarujte z těsta malé bochánky, ty roztáhněte na placku a naplňte povidly (asi 1 lžička). Buchty zabalte tak, aby náplň nevytékala, a vložte je do vymazaného pekáče uzavřenou stranou dolů. Buchty pečlivě pomažte máslem, aby se na sebe nelepily. Pečte 25–30 minut na 180 °C. Během pečení buchty ještě alespoň jednou potřete máslem.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Aneta Vignerová, známá nejen jako kráska z přehlídkových mol, ale také jako talentovaná herečka a módní ikona, se stala tváří luxusních dámských hodinek české značky Prim. Aneta si vydobyla své místo na české i mezinárodní modelingové scéně a její půvab jí přinesl vítězství v soutěži Česká Miss v roce 2009. Kromě úspěchů v kariéře plní […]
Návrat dětí do školy znamená, že přichází podzim a s ním i více času doma. Čím si ho zpříjemníte? Co nového se letos naučíte? Co třeba si konečně upéct domácí chléb? Znalosti, osvědčené rady a zkušenosti můžete získat na Biojarmarku, který se koná v sobotu 5. října v na dvoře Národního zemědělského muzea v Praze […]
reklama
Léto sice pomalu končí, ale stále je čas vychutnat si jeho poslední hřejivé paprsky a lahodné chutě. Než se rozloučíte s tímto kouzelným obdobím, dopřejte si doma ještě jeden výjimečný gurmánský zážitek. Představujeme vám recept na grilované hřebenatky s mangem, který sestavil kulinářský tým progresivní holistické wellness kliniky SHA. Tento lehký pokrm, jakým grilované hřebenatky […]
Velká hvězda přelomu osmdesátých a devadesátých let, a ve své době idol dívčích srdcí, skladatel, zpěvák a zakládající člen kapely Lucie, Michal Penk, se opět hlásí o své slovo. Společně se svou skupinou se rozhodl nastartovat opět koloběh věcí a vydává se na česko-slovenské turné. Stejně jako před lety dokázal svým krásným hlasem a příjemným […]
reklama
reklama
V premium článcích najdete to nejlepší z našich časopisů
Pondělí Běžte svému štěstí naproti
Středa Časopis, který vás naladí do pohody
Středa Týdeník o všem, co hvězdy tají
Čtvrtek To nejlepší, co si ke kávě můžete dát
Čtvrtek Konečně časopis, se kterým vyhrajete
Časopis se kterým minulost nestárne
Nezapomenutelné a milované hvězdy
Můj čas na kafíčko speciál
Extra porce příběhů ze světa slavných
Časopis, který ženám rozumí
Naše časopisy si můžete také výhodně předplatit!
Nenechte si ujít další zajímavé články

O nás

Jedinečný web, který Vám přináší aktuální zprávy ze světa slavných osobností. Můžete poznat skutečné životy populárních herců, zpěváků či jiných známých celebrit. Odhalit strhující životní story slavných hvězd, jejich lásky, prohry, vítězství, spalující vášně, bolestné rozchody, i usmíření a osudové vzestupy i pády těch největších českých i světových legend.

Vaše redakce

Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz