Moje chvilka pohody

Pozor na aspirin

Mluví se o něm jako o univerzálním léku. Ovšem podávat by se měl s maximální opatrností.

Starý známý aspirin. Díky kyselině acetylsalicylové, kterou obsahuje, působí především proti různým bolestem, horečce a zánětům. Poprvé se objevil v roce 1897 v Německu. Mluví se o něm jako o léku téměř na všechno, zejména co se týče dospělých pacientů. U dětí už je však potřeba s jeho podáváním postupovat s maximální opatrností.

Vyberte alternativu

Dítě totiž odbourává léky úplně jinak než dospělý a také jinak na ně reaguje. Aspirin by tedy při horečnatých onemocněních neměly užívat děti a mládež asi do 16 let věku. Namísto toho se při horečce i mírných bolestech doporučuje např. paralen a další léky, které obsahují stejně účinnou látku – paracetamol. U dětí se totiž po užívání aspirinu může rozvinout tzv. Reyův syndrom (RS), onemocnění zapříčiněné užíváním léků obsahujících kyselinu acetylsalicylovou. Onemocnění většinou prochází dvěma fázemi. V té první dochází k nepřetržitému zvracení, velké únavě, agresivitě, náladovosti, mdlobám a ztrátě energie. Ve druhé fázi se pak objevují změny osobnosti, zvláštní duševní a fyzické chování, letargie nebo otupení smyslů, vedoucí ke křečím až kómatu. Syndrom postihuje především děti a teenagery do 15 let. Objevuje se krátce poté, co proběhne chřipková infekce nebo plané neštovice.

Pozor na krvácení

Aspirin by neměly užívat také ženy během těhotenství, zejména v posledních měsících před porodem. Minimalizovat jeho spotřebu by měli i lidé nad 65 let, kteří mohou být ohroženi krvácením žaludku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden