Můj čas na kafíčko

Pozor na detoxikační čaje

Dopřejete si několikrát do roka očistnou kůru? Čistící čaje se vracejí do popředí. Mnozí je doporučují nejen k očištění organismu od různých škodlivých látek a toxinů, ale i jako podpůrný prostředek pro hubnutí.

Lékaři ale před dlouhodobějším užíváním těchto čajů varují. Kromě jiného totiž dost často obsahují list senny a tedy bylinku s projímavými účinky. Při jejím dlouhodobém užívání může dojít k poškození střev i jater.

Přestože neexistují žádné odborné výzkumy, mnozí prodejci těchto čajů tvrdí, že právě díky jim nastolíte vnitřní rovnováhu organismu, zbavíte se tuku, lépe se začnete vyrovnávat se stresem, a pokud budete v detoxu důslední, pak se dokážete zbavit diabetu druhého typu i rakoviny.

Často naopak škodí

Většina těchto čajů přitom obsahuje bylinky s projímavými účinky – nejčastěji pak list senny. Ten funguje tak, že stimuluje tlusté střevo, díky čemuž dojde k odvodnění, vyprázdnění stolice a ke ztrátě elektrolytů.Chvilku se tak ženy mohou opravdu cítit štíhlejší, ale rozhodně tím nijak neovlivní odbourávání tuku. Už jen proto, že většina kalorií získaná z potravy je absorbována v tenkém střevě, tedy dlouho před tím, než se potrava dostane do tlustého střeva.I z tohoto důvodu je list senny doporučován pouze ke krátkodobé léčbě zácpy (max. po dobu jednoho týdne). Užívat jej v podobě čajů měsíc, jak mnohé detoxikační plány doporučují, je potom hazard se zdravím.Dlouhodobější užívání této bylinky totiž může způsobit vážné poškození organismu.

Tlumí účinky antikoncepce

Další věc, kterou by především ženy měly vědět, je, že některé detoxikační čaje mohou tlumit i účinky hormonální antikoncepce. Když čaj obsahuje projímadla, hormony z pilulky se nestihnou ve střevě dostatečně vstřebat do krevního oběhu a nelze tedy na tuto ochranu spoléhat..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden