Moje chvilka pohody

Pozor na klíšťata a blechy

Právě teď je nejvyšší čas začít své chlupáče chránit před vnějšími parazity. Klíšťata začínají být aktivní, už když ranní teploty překročí 5 stupňů Celsia.

Ochranu psa a kočky před klíšťaty a blechami není radno podceňovat. Zejména klíšťata jsou hlavním nosičem mnoha onemocnění. Klíšťata se nejčastěji drží a rozmnožují v místech, kde je více zeleně. Číhají ve vysoké trávě a na níže položených listech stromů. Nebezpečí klíšťat hrozí i v listnatých, či smíšených lesech. Možností prevence je víc.

Pipety

Jedná se o roztok, který se kape na kůži. Nejčastěji se aplikuje pomocí pipety na místo mezi lopatkami zvířete. Spot-on představuje velmi efektivní způsob ochrany nejen proti klíšťatům, ale i proti blechám.

Doba účinnosti je přibližně 1 až 3 měsíce proti blechám a 1 měsíc proti klíšťatům. Účinnost přípravku se ještě snižuje koupáním, zvlášť při použití šamponu.

Tablety

Ochucené žvýkací tablety dokážou zabíjet jak klíšťata, tak blechy ve všech vývojových stadiích. Zakoupíte je u veterináře. Jejich účinek je přibližně 3 měsíce.

Obojky

Na trhu jsou k dostání produkty různé kvality, na chemické i čistě přírodní bázi. Nehleďte na cenu, vsaďte na kvalitu. Při nasazování obojku se ujistěte, že má pes dostatek prostoru kolem krku (pod obojek by se měly vejít dva prsty) a nikde ho neškrtí.

Účinek nastupuje až na výjimky velmi rychle, zhruba do 48 hodin od nasazení. Doba účinku je v řádu několika měsíců. Zvíře jej však musí nosit nepřetržitě.

Spreje

Hlavní nevýhodou je krátká doba účinnosti, u některých produktů maximálně 7 dní, proto se doporučuje, kombinovat je se šampony či jinými přípravky. Antiparazitním sprejem můžete vystříkat také pelíšek svého chlupáče.

Šampony

Jsou určeny především k léčbě již napadeného zvířete – koupáním se šamponem zahubíte všechna vývojová stadia parazitů, která na sobě zvíře nosí. Některé přípravky ale působí i určitou dobu po koupeli.

Elektronický repelent

Mikročip uzavřený v plastovém pouzdře vydává pro člověka a psa neslyšitelné ultrazvukové impulzy (40 kHz), které odpuzují parazity v okruhu 3 metrů od přístroje.

Přírodní olejíček

Směs šetrně získávaných éterických olejů (například z levandule lékařské, čajovníku, jojoby nebo pelargonie) je pro psa i člověka netoxická, neobsahuje žádné jedy ani jiné zdraví škodlivé chemické látky. Funguje na principu změny pachu zvířete přes lymfatický systém, a proto je vhodný k dlouhodobé ochraně a prevenci před vnějšími parazity (klíšťata, blechy, vši, roztoči).

Částečnou ochranu poskytuje také proti nepříjemnému bodavému hmyzu (komáři, ovádi, mušky). Aplikovat se musí zhruba tři týdny před vypuknutím klíšťové sezóny. Nanáší se vždy po jedné kapce na čípek uprostřed ušní mušle zvířete. První tři týdny denně, pak stačí už jen jednou až dvakrát týdně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden