Můj čas na kafíčko

Pozor na kožní plíseň!

Chytili jste v létě plíseň na nohy, a ne a ne se jí zbavit? Poradíme vám, co s tím. Tyto nenápadné organismy většinou šíří nakažený člověk přímým dotekem nebo prostřednictvím společně užívaných předmětů a prostor.

Nejčastěji k tomu dochází na dlaždicích kolem bazénu, na dřevěných podložkách a podlahách v šatnách a sprchách sedátkách v sauně aj. Přenos infekce navíc usnadní prasklinky na kůži nohou. Přímo ve vodě infekci nechytíte.

Jak se plísni vyvarovat?

Noste otevřenou obuv a často se přezouvejte. Do bazénu, sprch, sauny apod. noste omyvatelnou obuv. Používejte pouze vlastní ručník. Po koupání pečlivě vysušte záhyby kůže a místa mezi prsty. Neuškodí ani preventivní třicetiminutová koupel nohou ve vodě s trochou octa nebo pár zrnky hypermanganu. Nohy si můžete také potřít nezředěným olejem Tea tree.

Jak na první pomoc?

Pokud usoudíte, že jde skutečně o kožní plíseň, zkusit volně dostupná léčiva, masti a gely. Rozhodně však musíte dodržovat hygienická pravidla: mýt kůži mezi prsty nohou mýdlem se sírou nebo dehtem, kůži pak dokonale vytřete a ručník dejte do špinavého prádla. Pokud to nezabere, vyhledejte odborného lékaře. Většinu plísňových onemocnění lze léčit snadno.  Samozřejmě, že je důležitý zodpovědný přístup. Člověk trpící plísňovým onemocněním by až do vyléčení neměl navštěvovat bazény a další podobná zařízení.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden