Můj čas na kafíčko

Pozor na mikrobiom v ústech!

Ústní hygiena není jen o svěžím dechu. Může i za řadu onemocnění...

Mikrobiom je nedílnou součástí lidského zdraví a naší obranyschopnosti. Je pozoruhodný svým významem i velikostí. Nejčastěji se o něm hovoří v souvislosti s našimi střevy, avšak stejnou důležitost pro zdraví mají i bakterie v našich ústech. Ovšem čeho je moc, toho je příliš.

Miliony mikroorganismů žijí právě v našich ústech, kde ulpívají na jazyku, dásních a zubech, ale dostanou se třeba i na tváře. Přátelské bakterie jsou pro naše zdraví sice prospěšné, ale problém nastává tehdy, když se v ústní dutině přemnoží škodlivé bakterie, které mohou vést k onemocněním v celém těle!

Možná právě vy řešíte zdravotní problémy, jejichž původ spočívá právě v mikrobiomu, jenže v důsledku nevědomosti hledáte příčiny obtíží jinde.

Nebezpečí z úst

Mikrobiom má podobu mikroorganismů, tedy souboru bakterií, kvasinek, hub a virů, vyskytujících se v lidském těle i na něm. Nesmí se ale přemnožit, což platí i v případě ústní dutiny.

Kromě potíží, jako jsou zubní kazy, záněty dásní či parodontitida, může mikrobiom způsobit i záněty kloubů, pohlavního ústrojí, onemocnění srdce, či dokonce zápal plic. Rozmanitost mikrobiomu hraje roli i při rozvoji obezity, zánětlivých, nádorových, metabolických, psychických, alergických i autoimunitních onemocnění.

Existuje dokonce souvislost onemocnění dásní s Alzheimerovou chorobou! Vše je totiž propojeno krevním oběhem, do něhož se bakterie ze sliznic dostanou cévkami.

Čištění zubů je základ

Pokud dodržujeme hygienu, můžeme ovlivnit mikroby v ústech a tím třeba i to, jestli budeme trpět cukrovkou nebo jinými chorobami. Peníze vložené např. do pravidelných návštěv dentální hygieničky se vám proto zúročí.

Jakou zubní pastu?

Kouření má obrovský vliv na složení ústní mikroflóry. Narušuje totiž složení bakterií i pH v ústech. Zvolte si také zubní pastu podporující přátelské bakterie. Ideální jsou ty přírodní, podobně jako přírodní ústní vody. Obsahovat by měly alkalické soli.

O stravu jde především

Základem je správná strava, která by měla být postavena na průmyslově nezpracovaných potravinách se zaměřením na stravu rostlinného původu.

Snižte množství cukru, neboť bakterie v ústech je přeměňují na organické kyseliny, které odvápňují zubní sklovinu. Mikrobiální rovnováhu narušují i některé léky, alkohol, stres, ale i posedlost čistotou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden